tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο ΕΟΠΥΥ γέννησε και έκανε…ΠΕΔΥ

Τη «γέννηση» του νέου φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης

Τη «γέννηση» του νέου φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Αδωνις Γεωργιάδης ρίχνοντας και επισήμως την αυλαία για τον ΕΟΠΥΥ.

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), οπως είναι η ονομασία του φορέα της ΠΦΥ θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση του υγειονομικού, διοικητικού και ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.Οπως έχει εξηγήσει επανειλημμένως ο υπουργός, ο φορέας θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας από το ΕΣΥ ή από τους ιδιώτες της Υγείας και θα τις παρέχει στους ασφαλισμένους.

Οι σχετικές αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Kέντρα Υγειας και Πολυιατρεία θα αποτελέσουν σε πρώτη φάση τον βασικό κορμό του ΠΕΔΥ, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός.

«O οικογενειακός γιατρός θα είναι ο καθ´ ύλην αρμόδιος να εξετάζει τους ασφαλισμένους στα αστικά κέντρα, κάτι ανάλογο με τον αγροτικό γιατρό της περιφέρειας. Θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό πολιτών/ασφαλισμένων ανά περιοχή και θα χρεωθεί με τον ηλεκτρονικό τους φάκελο» είπε ο υπουργός.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τους 3.000 οικογενειακούς γιατρούς, που θα προέρχονται είτε από τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, είτε από τα Κέντρα Υγείας, είτε θα είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι κάνεις γιατρός δεν θα χάσει τη θέση του, αλλά θα πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί να εργαστεί με ωράριο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κινητικότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και σε 15 ημέρες από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μεταφορά να έχει ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.

Οι βασικοί άξονες πάντως στους οποίους θα στηριχτεί το νέο «οικοδόμημα» του ΕΟΠΥΥ είναι οι εξής:

  • O νέος φορέας να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.
  • Ενίσχυση της οικονομικής του αποτελεσματικότητας, αντιμετωπίζοντας άμεσα την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση, κυρίως τους τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Θα υπάρχει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις.
  • Θα διενεργείται οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας.
  • Αναμόρφωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

Την ίδια ώρα πάντως, και ενώ η μεταρρύθμιση στην υγεία προχωρά, οι γιατροί του Οργανισμού συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της κινητικότητας. Οι γιατροί έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα για να καθορίσουν τη στάση τους.