tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο ESM χαιρετίζει τη λήξη του Μνημονίου

Πολυσέλιδο αφιέρωμα για τις αιτίες της κρίσης, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, τα δάνεια που χορηγήθηκαν και την ελάφρυνση Χρέόύς

Με πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησε η 20η Αυγούστου, καθώς πριν καλά- καλά ξημερώσει κι εν αναμονή της επίσημης συνέντευξης Τύπου Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, ο ESM σε ειδικό του αφιέρωμα, υπενθυμίζει τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα από το Φθινόπωρο του 2009 ως σήμερα.

 «Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ιρλανδία ,την  Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο η οποία εξέρχεται από τα προγράμματα του EFSF και του ESM. Δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, διακρατώντας το 55% του ελληνικού δημοσίου χρέους, τα συμφέροντά μας είναι «δεμένα» με αυτά της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα success story , να ευδοκιμεί και να είναι μια χώρα την οποία εμπιστεύονται οι επενδυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον η Ελλάδα χτίσει πάνω στην πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος του ESM. Σύντομα θα παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση στην Ελλάδα καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία συμφωνήθηκαν πολιτικά στο Eurogroup του Ιουνίου, θα μετουσιωθούν σε διευθετήσεις δανεισμού με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επίσημα από το συμβούλιο διοικητών του ESM το φθινόπωρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. 

Το σύνολο των εκταμιεύσεων από το Μάιο του 2010, που η Ελλάδα μπήκε στο τούνελ, ως σήμερα, ανέρχεται σε 288,7 δις ευρώ, ενώ αν αφαιρέσει κανείς τα 10,9 δις ευρώ που επιστράφηκαν στον ESM στις αρχές του 2015 ως αχρησιμοποίητα κεφάλαια του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μιλάμε για έναν όγκο δανείων που φτάνει στα 278 δις ευρώ. 

Εν αναμονή, της ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο στο Eurogroup, ο ESM υπενθυμίζει ότι λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης η Ελλάδα εξοικονομεί δαπάνες τόκων, οι οποίες για το 2017 υπολογίζονται σε 12 δις ευρώ. Όσον αφορά στις προηγούμενες παρεμβάσεις για το Χρέος, από το PSI περιορίστηκε κατά περίπου 107 δις ευρώ, από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρσι το Χρέος θα «ψαλιδιστεί» κατά περίπου 25% ως το 2060, ενώ άλλο 30% θα είναι το όφελος από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του Ιουνίου.