tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ο «φορολογικός παράδεισος» του Λουξεμβούργου στο στόχαστρο μέσων ενημέρωσης

Το Λουξεμβούργο βρέθηκε και πάλι σήμερα κάτω από το φως των προβολέων για τις φορολογικές πρακτικές του που επιτρέπουν σε πλούσιους από όλο τον κόσμο να φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες επτά χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks.

Περίπου 140.000 ενεργές επιχειρήσεις, δηλ. μία ανά τέσσερις κατοίκους, ταυτοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο στη νέα αυτή έρευνα που διεξήγαγε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με εταίρους 16 ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η βελγική Le Soir και η γερμανική Suddeutsche Zeitung που πέρασαν από κρησάρα τέσσερα εκατομμύρια έγγραφα.

Εννέα στις δέκα εταιρίες που είναι καταχωρημένες στο Μεγάλο Δουκάτο ανήκουν σε ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι της χώρας, μια εταιρία στις τρεις είναι εταιρία συμμετοχών ή holding που διαθέτει πιστωτικούς λογαριασμούς, προκειμένου να επωφεληθούν a priori ενός ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σύμφωνα με την ‘ακτινογραφία’ αυτή του λουξεμβουργιακού φορολογικού συστήματος, στην οποία δίνεται η επωνυμία OpenLux.

Το οικονομικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 6.500 δισεκ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε υπεράκτιες εταιρίες στο Λουξεμβούργο, δηλ. πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ το 2019 της χώρας αυτής των 600.000 κατοίκων, τρίτου χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης μετά το Λονδίνο και τη Ζυρίχη.

“Αυτές οι εταιρίες φαντάσματα χωρίς γραφεία και υπαλλήλους δημιουργήθηκαν από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, ασχολούμενους με τον αθλητισμό, καλλιτέχνες, υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, ακόμη και βασιλικές οικογένειες”, γράφει η Le Monde. “Σε μια έκταση 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Τάιγκερ Γουντς και η οικογένεια Hermes ‘συναντούν’ τη Σακίρα και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Εκατοντάδες πολυεθνικές (LVMH, Kering, KFC, Amazon…) έχουν ανοίξει εκεί φορολογικές θυγατρικές”.

“Η OpenLux αποκαλύπτει πως αμφιλεγόμενα ποσά, ύποπτα ότι προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών, απορροφήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Είναι η περίπτωση εταιριών που συνδέονται με την ιταλική Μαφία, τη Ντράγκετα, και τον ρωσικό υπόκοσμο”, γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Το 2014, έρευνα (LuxLeaks) είχε αποκαλύψει ελκυστικές φορολογικές συμφωνίες που είχε προσφέρει το Λουξεμβούργο σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Αυτήν τη φορά, η OpenLux χρησιμοποιεί μια οδηγία που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018, η οποία απαιτούσε τη δημιουργία δημόσιου μητρώου των πραγματικών ιδιοκτητών εταιριών σε κάθε κράτος μέλος.

Είναι αυτό το νέο μητρώο των πραγματικών ιδιοκτητών των επιχειρήσεων που έχουν καταχωρηθεί στο Μεγάλο Δουκάτο που χρησιμοποιείται ως βάση της νέας έρευνας.

Όμως, σύμφωνα με την OpenLux, ένα τρίτο περίπου των λογαριασμών εταιριών δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν, τις πιο πολλές φορές επειδή δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, και μόνο οι μισοί από τους ιδιοκτήτες των εταιριών κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αντέδρασε στις δημοσιοποιήσεις αυτές, λέγοντας πως η χώρα “σέβεται πλήρως όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και της διαφάνειας και εφαρμόζει όλα τα κοινοτικά και διεθνή μέτρα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να καταπολεμήσει τη φορολογική κατάχρηση και τη φοροδιαφυγή”.

Ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση “δεν έχουν προσώρας ταυτοποιήσει καμία επιβλαβή φορολογική πρακτική στο Λουξεμβούργο” αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι σημειώνει την έρευνα αυτή που έκανε ο Τύπος. “Οι έρευνες αυτές είναι προφανώς σημαντικά στοιχεία πληροφόρησης που ωθούν σε αλλαγές εκθέτοντας τις αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα”.

Βουλευτές και ΜΚΟ κατήγγειλαν ωστόσο την αδράνεια των αρχών.

“Απογοητευμένος από τη φορολογική απρέπεια που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρώπη παρά τα επανειλημμένα σκάνδαλα! Οπωσδήποτε είναι η διαφάνεια την οποία επέβαλε η ΕΕ που επέτρεψε τις αποκαλύψεις OpenLux. Αλλά αυτό δεν αρκεί: πρέπει να υπάρξει ρύθμιση”, εκτίμησε ο ευρωβουλευτής των οικολόγων Νταμιέν Καρέμ στο Twitter.

“Έξι χρόνια μετά τα LuxLeaks, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Προφανώς, η ΕΕ αρνείται να κατατάξει το Λουξεμβούργο στους φορολογικούς παραδείσους”, κατήγγειλε η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής της Ανυπόταχτης Γαλλίας.

Η OpenLux “δείχνει πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι δισεκατομμυριούχοι επωφελούνται από τους φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να φοροδιαφύγουν. Το αληθινό σκάνδαλο είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη”, σχολίασε η ΜΚΟ Oxfam.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β