Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου

Με έντονες εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησε χθες, 15 Νοεμβρίου, το τριήμερο για την 46η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού, κατά της 7χρονης δικτατορίας, στις 17 Νοεμβρίου 1973, στο Πολυτεχνείο

Στεφάνια κατέθεσαν σήμερα, 16/11 τα πολιτικά κόμματα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέτων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), πολλοί σύλλογοι, σχολεία, οργανώσεις νεολαίας και φοιτητών κ.α.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και δεδομένο τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας δεν έχει σημειωθεί κανένα έκτροπο.

ΠτΔ: Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διαρκής πηγή έμπνευσης ως προς την αξία της Ελευθερίας

«Η Επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτής της κορυφαίας στιγμής της Αντίστασης κατά της εθνικώς εγκληματικής εφτάχρονης δικτατορίας 1967-1974, είναι Επέτειος Μνήμης των Αγωνιστών και των θυμάτων που έπεσαν στον βωμό της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια αυτής της σκοτεινής περιόδου» σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει: «Είναι όμως, ταυτοχρόνως, και διαρκής πηγή έμπνευσης ως προς την αξία της Ελευθερίας, η οποία για εμάς, τους Έλληνες, είναι, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία μας, αρχή βιωματική, με την έννοια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας».

«Κατά συνέπεια, η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε ν’ αγωνιζόμαστε υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στο διηνεκές, εκπέμποντας, urbi et orbi, το μεγάλο “ Όχι” σε κάθε μορφής τυραννία και το μεγάλο “ Ναι” στον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του” καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.

 

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με ενός λεπτού σιγή η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την επέτειο της 17η Νοεμβρίου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ αντιπροσωπεία του Σώματος κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των ηρώων του.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όσο και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, έκαναν λόγο για μήνυμα ενότητας απέναντι στον αυταρχισμό, αλλά και αντίστασης, όπως είπαν πολλοί ομιλητές, απέναντι σε διχαστικές λογικές που στέλνει διαχρονικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κορωνίδα της αντιδικτατορικής δράσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής την εξέγερση των φοιτητών και της νεολαίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, αρκέστηκαν να προτάξουν υπερκομματικά γυμνά τα στήθη τους απέναντι στη βία. «Ο δικός μας φόρος τιμής είναι να κάνουμε πιο στέρεο το σύνθημά τους «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» για το οποίο αγωνίστηκαν», επεσήμανε ο κ. Τασούλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι η αυτοθυσία των παιδιών που έπεσαν για τα ιδανικά τους αλλά νίκησαν, έγινε σύμβολο κατά του αυταρχισμού και του διχασμού.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε πείσμα όσων θέλουν να διχάσουν, αποτελεί μήνυμα ενότητας και ελπιδοφόρας αντίστασης απέναντι στην αυταρχική υποτροπή.

Ο Γιώργος Καμίνης, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το τρίπτυχο «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» συμπυκνώνεται στο σημερινό αίτημα για δημόσια ανοικτά πανεπιστήμια.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι τα συνθήματα «ψωμί-παιδεία- ελευθερία», παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «φάρο και πυξίδα για τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για πραγματική δημοκρατία».

Από το ΜέΡΑ25, ο Γιώργος Λογιάδης ανέφερε ότι ο αγώνας των ηρώων του Πολυτεχνείου θα φωτίζει πάντα το δρόμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος, Γιώργος Α. Βερνίκος

Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδος κ. Γιώργος Α. Βερνίκος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο το Πολυτεχνείο και την έκθεση μνήμης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέτων Αντιστασιακών 1967-1973, έκανε μια σύντομη δήλωση στην κάμερα του eea.gr.  Όπως δήλωσε δια ζώσης, είναι μέρα γιορτής  και πρέπει όλοι ενωμένοι να υπερασπιζόμαστε και σήμερα τη δημοκρατία και τα ιδανικά της.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Βερνίκος σε νεαρή ηλικία είχε αναπτύξει σημαντική δράση για την ανατροπή της χούντας και την εδραίωση της δημοκρατίας, συμμετέχοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Είναι μέλος του ΣΦΕΑ. Για τη δράση του αυτή έχει τιμηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα ξεκινήσει την Κυριακή στις 4:00μμ από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη με επικεφαλής τον ΣΦΕΑ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β