Ο Κ. Σκρέκας συναντήθηκε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Στην ατζέντα της συζήτησης των εκπροσώπων των Τραπεζών, με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στην ατζέντα της συζήτησης των εκπροσώπων των Τραπεζών, με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, το  ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε διαλογή των χαρτοφυλακίων τους για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ουσιαστικά δηλαδή είναι έτοιμες για την εφαρμογή του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, μόλις αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή.

 «Η συνάντηση ήταν σε θετικό κλίμα και αναγνωριστική», λένε και οι δύο πλευρές και όπως αναφέρουν πηγές, οι εκπρόσωποι των τραπεζών υποστήριξαν πως όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα αναλάβουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες παρουσίασης και εφαρμογής προς τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.

Μάλιστα κάποιες φέρονται να είπαν πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν και στη χορήγηση δανείων για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο.

Πηγές θέλουν, τη διοίκηση της ΕΕΤ να ζήτησε από τον κ. Σκρέκα διευκρινίσεις:

1. Αναφορικά με τη δυνατότητα θέσπισης μεγαλύτερων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως για όσες επιχειρήσεις οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια τους αμέσως εκείνες θα μπαίνουν και σε ρυθμίσεις των οφειλών τους προς το δημόσιο με επιπλέον ποσοστό διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων, της τάξης του 20%.

2. Σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο λήγουν στις 31 Μαρτίου του 2015, ενώ των τραπεζών τον Ιούνιο του 2016. Πηγές θέλουν, το υπουργείο Ανάπτυξης να εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να μπαίνουν πρώτα στις ρυθμίσεις του δημοσίου και μετά να υπάγονται στις τραπεζικές ρυθμίσεις.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line