Ο χάρτης του νέου ΕΝΦΙΑ

Ελαφρύνσεις 30% για ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία- 324 εκατ. ευρώ μικρότερος ο φόρος για το 2019

Τις προθέσεις του για το νέο φόρο ακινήτων, τη μετάλλαξη ουσιαστικά του ΕΝΦΙΑ, παρουσίασε το οικονομικό επιτελείό στους Θεσμούς και οι συνοδευτικοί πίνακες φανερώνουν ένα σχεδιασμό που στηρίζεται στο "πάντρεμα" των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με τη λογική του ΦΜΑΠ, ως προς την αποκλιμάκωση της έκπτωσης του 30%. 
Ειδικότερα, για το 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία. Για το 2020 αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.
Όποιος ανατρέξει στα συνοδευτικά excel, θα διαπιστώσει ότι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής επιφάνειας (κάτω από 100 τ.μ.) σε περιοχές με χαμηλή Τιμή Ζώνης όπως π.χ. στο Κερατσίνι, στον Ίλιον, στο Περιστέρι. Αντιθέτως, όσοι είναι ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου η Τιμή Ζώνης κινείται κοντά στις 2.000 ευρώ/τ.μ. ή το ακίνητο τους ξεπερνά τα 100 τ.μ. σε Ζώνη με Τιμή πάνω από 1.500 ευρώ/τ.μ., θα βουλευτούν με ελάχιστη έκπτωση φόρου ή… απολύτως τίποτα.

Αν και απουσιάζουν σημαντικά κομμάτια του παζλ, από τους Πίνακες προκύπτει ότι την πλήρη έκπτωση του 30% θα έχουν όσοι είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ως 80.000 ευρώ, καθώς από εκεί και πάνω, σε συνδυασμό με το ύψος του αρχικού φόρου, κλιμακώνεται η απομείωση της έκπτωσης. 

Με τις ανωτέρω ρυθμίσεις, υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, δηλαδή το 2020, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα δουν το εκκαθαριστικό τους μειωμένο. Εκτιμάται, δε, ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.