Οι διαφωνίες των τραπεζών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως "το 20% στερεί από τις επιχειρήσεις σημαντική ρευστότητα, ενώ αναμένεται να έχει συνέπειες στην εξυπηρέτηση του δανείου

Την αντίθεσή τους στη διάταξη που προβλέπει μόλις 20% διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταθέτουν στις παρατηρήσεις τους οι τράπεζες σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τις οποίες απέστειλε στο υπουργείο Ανάπτυξης η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το εν λόγω ποσοστό διαγραφής είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν ανακουφίζει τα χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο και τα ταμεία. Κάνουν λόγο μάλιστα για άδικη μεταχείριση καθώς η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο δίνει τη δυνατότητα διαγραφής των προστίμων και των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 30% έως και 90%.

Αντίθετα, στο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προβλέπεται ότι όταν μία επιχείρηση ενταχθεί στη ρύθμιση των τραπεζικών της δανείων, εν συνεχεία με τη βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα ότι τα χρέη ρυθμίσθηκαν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή όμως μόλις του 20% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως "το 20% στερεί από τις επιχειρήσεις σημαντική ρευστότητα, ενώ αναμένεται να έχει συνέπειες στην εξυπηρέτηση του δανείου (σ.σ. ακόμη και μετά τη ρύθμιση) καθώς θα παραμένει η θηλιά των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία". Διερωτώνται μάλιστα πώς είναι δυνατόν να απελευθερωθούν οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις όταν η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο είναι άτολμη…

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες παρατηρήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις και διαφωνίες.

      Πηγή www.euro2day.gr