tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΟΗΕ: 925 άμαχοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην Ουκρανία – Σχεδόν 6,5 εκατ. οι εσωτερικά εκτοπισμένοι – Οι άλλες εξελίξεις

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία –925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν– μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.

«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.

Ζελένσκι: Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα τεθεί σε δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν θέτουν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στα πρόθυρα της διακοπής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Πούτιν, και μέσω του οποίου διαμηνύθηκε ότι οι δηλώσεις αυτές θέτουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας στα πρόθυρα της διακοπής.

Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον χαρακτήρισε «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μια ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου».

Η Μόσχα διακόπτει τις συνομιλίες για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία

Στο Μικολάγιφ, το τελευταίο ανάχωμα πριν από την Οδησσό, οι κάτοικοι οχυρώνονται

Σε τι συνίσταται ένα στρατηγικό ανάχωμα; Εν μέρει, στην αντίσταση του πληθυσμού του: στο Μικολάγιφ, αυτήν την πόλη της νότιας Ουκρανίας που αποτελεί την τελευταία άμυνα της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Στη φτωχογειτονιά Ινγκόλσκι, ένα βλήμα του πυροβολικού καρφώθηκε στην άσφαλτο – μια πινακίδα προειδοποιεί για τον κίνδυνο πεζούς και αυτοκίνητα.

Λίγο μακρύτερα, στο μεγάλο κοιμητήριο της πόλης, ένα άλλο βλήμα έχει βουλιάξει στο χώμα. Εκεί, καμιά δεκαριά συγγενείς πήγαν να αποχαιρετίσουν τον στρατιώτη Ίγκορ Ντοντούκοφ, 46 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με δεκάδες συναδέλφους του σε ένα στρατόπεδο, στα βόρεια του Μικολάγιφ, το οποίο βομβαρδίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες από τους Ρώσους. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυτού του βομβαρδισμού παραμένει άγνωστος.

Στο βάθος ακούγονται πυρά.

«Δεν έχουμε πού να πάμε, δεν έχουμε οικογένεια στο εξωτερικό», εξηγεί η Γκαλίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β