tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Ώρα μηδέν» για την Κυβέρνηση

Ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για να «περάσουν» τα μέτρα αλλά και ένταση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνθέτουν το σκηνικό της σημερινής κρίσιμης ημέρας.

Ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για να «περάσουν» τα μέτρα αλλά και ένταση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, συνθέτουν το σκηνικό της σημερινής κρίσιμης ημέρας.

Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου και το περιεχόμενο του, συνεχίζονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης πιθανών «διαρροών» από τα κόμματα του κυβερνητικού σχήματος. Για τη ΝΔ θεωρείται δεδομένη η ψήφιση του πακέτου από όλους τους βουλευτές της, όμως για το ΠΑΣΟΚ παραμένουν τα ερωτηματικά για την αντίδραση ορισμένων βουλευτών. Κάποιοι, όπως οι κύριοι Κασσής και Παραστατίδης φέρονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ορισμένοι άλλοι όπως για παράδειγμα οι κύριοι Σκανδαλίδης, Μπόλαρης δεν έχουν ανακοινώσει τι ακριβώς θα πράξουν. Όσο για τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, χωρίς όμως και εκεί να αποκλείονται εκπλήξεις.

Το επίμαχο πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανέβηκαν πολύ οι τόνοι στη Βουλή με τον Σύριζα να θέτει θέμα συνταγματικότητας του. Υπερ της ένστασης για αντισυνταγματικότητα, τάχθηκαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για βροντερό παρών έξω από το κοινοβούλιο. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά τα μέτρα θα περάσουν και οι υπολογισμοί εκτιμούν ότι θα ψηφίσουν «ναι» 154-156 βουλευτές. Για τον Αντώνη Σαμαρά ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα είναι έντονος καθώς αν δεν εκταμιευθεί η δόση, τότε η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα για τη χώρα. Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει εκλείψει ο φόβος για κοινωνικές αντιδράσεις. Ήδη νωρίτερα υπήρξε κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και την στήριξη των μέτρων, προβάλλοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την μη τήρηση των δεσμέυσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές μας. Ως επόμενη κίνηση, μετά την ψήφιση των μέτρων αλλά και του προυπολογισμού την Κυριακή, δεν αποκλείεται ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Για τον πρωθυπουργό το μεγάλο στοίχημα είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις που μέρος τους θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς για την στήριξη και επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.