- 08/06/2017
«Πάγωμα» συντάξεων μέχρι το 2022 ζητούν οι δανειστές
Στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με την "Καθημερινή".
«Πάγωμα» των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021, θέτουν μεταξύ των προαπαιτουμένων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή".
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι "οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022".
Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη -σύμφωνα με την "Καθημερινή"- η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις. Από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι ήδη οι περίπου 2.000 έχουν εκδοθεί, ενώ αρκετές ακόμη έχουν ήδη περάσει στο σύστημα και εκκρεμεί η έκδοσή τους.
Μεταξύ των άλλων προαπαιτουμένων που εκκρεμούν περιλαμβάνεται η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.
Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, όπως η επίλυση των δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής. Στις εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και μία σειρά από ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας της ισχύος του ΑΔΜΗΕ.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ