Πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή οικονομία προτείνει η Κομισιόν – 32 δισ. στην Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας,  προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο ανάκαμψης βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο εμπλουτίζεται με ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από μεγάλης κλίμακας δανεισμό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, τα 500 δισεκατομμύρια θα χορηγηθούν υπό μορφήν επιχορηγήσεων – όπως προέβλεπε η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα- και το υπόλοιπο υπό μορφήν δανείων προς τα κράτη μέλη.

Εάν γίνει αποδεκτή, η πρόταση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, από το πακέτο των 750 δισ. η Ελλάδα προτείνεται να λάβει 22,5 δισ. υπό μορφή επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ