Παραμένουν σε ΦΠΑ 24% τα ροφήματα στην εστίαση

Μισό βήμα, έκανε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στα είδη που… ξεχάστηκαν σε ΦΠΑ 24%, παρά το ότι ως το καλοκαίρι του 2015 υπάγονταν στο μειωμένο συντελεστή 13%. Το πρόβλημα έγινε εντονότερο, καθώς στην εστίαση άπαντα τα ροφήματα έμειναν στο 24%.

Μετά από τη διαπίστωση του ΦΠΑ δύο ταχυτήτων κατά την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε σε διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, οι διορθώσεις αυτές έμειναν στα μισά του δρόμου, λόγω του δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται η συνολική μεταφορά της εστίασης στο 13%.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν τη μεταφορά σε ΦΠΑ 13% του καφέ, των παρασκευασμάτων καφέ, των χυμών, του τσαγιού. Ωστόσο, αυτός ο χαμηλός ΦΠΑ θα ισχύει ΜΟΝΟ στο ράφι, καθώς στην εστίαση όλα αυτά θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με 24%.

Όσον αφορά στα αναψυκτικά, δεν υπάρχει καμία αλλαγή κι έτσι ο ΦΠΑ παραμένει στο 24% είτε το αγοράσεις στο ράφι είτε το αγοράσεις  σε καφετέρια, εστιατόριο, ταβέρνα κ.λ.π. Το περίεργο είναι φυσικά ότι το νερό και η ζάχαρη υπάγονται σε ΦΠΑ 13%. Προφανώς αυτό που αλλάζει τα δεδομένα είναι το… ανθρακικό.