tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Παράθυρο» για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

Νέες διατάξεις έρχονται στον νόμο για τα αυθαίρετα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Νέες διατάξεις έρχονται στον νόμο για τα αυθαίρετα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, αφησε «ορθάνοιχτο παράθυρο» για μελλοντικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ενώ ανακοίνωσε και αλλαγές που έρχονται στον υφιστάμενο νόμο. Μία από αυτές είναι η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, κάτι που μπορεί να σημαίνει και διαφοροποίηση του υψους κάποιων προστίμων, αλλά και της προθεσμίας που έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση. Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε:
«Στο θέμα των αυθαιρέτων δρομολογήσαμε δύο ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις:
• Η πρώτη αποβλέπει σε μια, όσο το δυνατόν, πιο ολιστική και οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Με την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, την ταξινόμηση της βαρύτητος κάθε αυθαιρεσίας, και εν τέλει τη δικαιότερη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.
Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα καθαρό και στέρεο πλαίσιο, ώστε αφενός να ξεκαθαρίσουμε τις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα απόκτησης νόμιμων τίτλων και αφετέρου αποτρέψαμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Και βέβαια να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στις σχέσεις κράτους – πολίτη.

• Η δεύτερη μεταρρύθμιση, αποβλέπει στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει κανόνες και διαδικασίες περιβαλλοντικού ισοζυγίου το οποίο πλέον θα εφαρμόζεται σε εκείνες τις περιοχές της χώρας οι οποίες υφίστανται μεγάλη πολεοδομική και χωροταξική επιβάρυνση».

Η προθεσμία που ισχύει σήμερα, για να δηλώσει ο πολίτης το αυθαίρετο του ή να προχωρήσει σε τακτοποίηση του ακινήτου του που έχει κάποια πολεοδομική αυθαιρεσία, είναι η 31η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση των αλλαγών είναι πλέον θέμα ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πιθανότητα νομιμοποίησης θα έχουν μόνο ακίνητα με μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως για παράδειγμα κάποια αλλαγή χρήσης μικρού χώρου. Πάντως παραμένει η «κόκκινη γραμμή» που απαγορεύει να τακτοποιηθούν αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2011. Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΚΑ έρχονται να βελτιώσουν το νόμο, καθώς μέχρι τώρα τα στοχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, με τις αιτίες να εντοπίζονται και στο ιδιαίτερα υψηλό ύψος των προστίμων αλλά κυρίως στο γεγονός ότι πλέον τα ελληνικά νοικυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα σε τόσες πολλές οικονομικές υποχρεώσεις.