«Πασα» Ντράγκι στις τραπεζές για ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τον τερματισμό του προγράμματος αποστείρωσης της επιπλέον ρευστότητας που δημιουργούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπ

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει τον τερματισμό του προγράμματος αποστείρωσης της επιπλέον ρευστότητας που δημιουργούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

“Αποφασίσαμε ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας. Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης” δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την απόφαση μείωσης των επιτοκίων του ευρώ, η οποία όπως είπε ήταν "ομόφωνη". Υποστήριξε ακόμη πως τα επιτόκια θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ καιρό και υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Όπως έκανε γνωστό ο "σούπερ Μάριο" η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα διακόπτει την «αποστείρωση» των αγορών SMP. Ειδικότερα ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν δυο νέες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO) ύψους 400 δισ. έκαστη.

Όπως επίσης ανέφερε, ο δανεισμός στο δημόσιο τομέα δεν θα συνυπολογίζεται στην εκτίμηση του LTRO ενώ τόνισε ότι θα συνοδεύονται από πρόσθετες προϋποθέσεις. Οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να δανείζονται, αρχικά, το 7% του συνολικού ποσού των δανείων τους σε ιδιώτες.

Τις ανακοινώσεις Ντράγκι επιδοκίμασε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη DAX να ξεπερνά για πρώτη φορά ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 10.000 μονάδων!

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος και διαπραγματευόταν στα 1,3520 δολ. έναντι 1,3605 δολ. πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες και τα μέτρα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος παραμένει στο 2%, σημείωσε. Η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1% 2014, στο 1,7% το 2015 και στο 1,8% το 2016

Ως προς τα επιτόκια η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των ευρωεπιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την τόνωση της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τόκο στις καταθέσεις που τοποθετούν σε αυτήν οι ευρωτράπεζες.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%.

Επίσης, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, ευθυγραμμιζοντάς το με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να πιέσει το ευρώ και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια αντί να τα καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα.

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα ανακοινωθούν αργότερα περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 11 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα αρνητικά επιτόκια, θα έχουν να κάνουν και με τα διαθέσιμα που θα υπερβαίνουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Ντράγκι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, λέγοντας απλά πως "η ΕΚΤ έδρασε ανεξάρτητα".

                                          Πηγή www.imerisia.gr