tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Πληγή» για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τη δημόσια υγεία το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Σύμφωνα με το Project Stella, δηλαδή τη μελέτη που εκπονεί η KPMG στις 28 χώρες της ΕΕ, περί τα 690 εκατ. ευρώ είναι τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία μόνο το 2018. Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει το iefimerida.gr, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα 505 εκατ. Ευρώ χαμένων εσόδων του 2017.

Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων έφτασε στο 23,6%, το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και το υψηλότερο στην ΕΕ για το 2018. Συνολικά, μιλάμε για 3,9 δισεκατ. παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2018, ενώ ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι Διωκτικές Αρχές κατέγραψαν 1,5 δισεκ. παραποιημένα τσιγάρα, στα παράνομα εργοστάσια που αποκαλύφθηκαν κι αυτό είναι το υψηλότερο νούμερο στην ΕΕ.

Οι Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να περιορίσουν το φαινόμενο, έχουν μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία 40/2014 για την ιχνηλασιμότητα, η οποία βασίζεται στην εξής λογική: ειδικοί, μοναδικοί κωδικοί συνδέονται με το προϊόν (καπνό) από το χωράφι ως το περίπτερο, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος σε όλη την αλυσίδα.

Ωστόσο, αν και η μέθοδος αυτή βοηθάει στο να χαρακτηρίζονται ύποπτα φορτία ως νόμιμα ή λαθραία, έχει δύο αδύναμα σημεία:

1) δεν μπορεί να ελέγξει την παραγωγή και διάθεση των cheap whites, δηλαδή των φτηνών τσιγάρων που φτάνουν στην Ευρώπη από την Άπω Ανατολή, με αμφιβόλου ποιότητας πρώτη ύλη και τεχνικές επεξεργασίας και διακινούνται λαθραία

2) δεν μπορεί να ελέγξει την παραγωγή στα παράνομα εργοστάσια.

Αναμφίβολα αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης στην έκρηξη του φαινομένου στην Ελλάδα, ήταν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας, όπως δηλαδή συνέβη και σε άλλα προϊόντα (καύσιμα, καφές, οινοπνευματώδη). Από το 2010, η φορολογική επιβάρυνση επί της λιανικής τιμής των τσιγάρων – ύστερα από 10 διαδοχικές φορολογικές αλλαγές, με την τελευταία να συμβαίνει τον Ιανουάριο του 2017 – έχει φθάσει σήμερα στο 85% από το 73% το 2009. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων στην αγορά, από 3 ευρώ το 2009 έφτασε σήμερα στα 4,18 ευρώ, ήτοι 40% αύξηση περίπου, σε μία περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ακολουθούσε αντίθετη πορεία.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της KPMG, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το παράνομο εμπόριο καπνικών για το 2018 αντιστοιχούσε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, δηλαδή σε περίπου 43,6 δις. παράνομα τσιγάρα. Τα χαμένα έσοδα για τα κράτη- μέλη υπολογίζονται στα τα 10 δις. Ευρώ.

 

Πηγή: iefimerida.gr