«Ποδαρικό» με αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, τσιγάρα, τηλεφωνία-ίντερνετ

Σειρά ανατιμήσεων σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα φέρνει με το «καλημέρα» το 2017, ενώ πιο «φουσκωμένοι» θα είναι και οι λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας/ Ίντερνετ.

Σειρά ανατιμήσεων σε καύσιμα, καφέ και τσιγάρα φέρνει με το «καλημέρα» το 2017, ενώ πιο «φουσκωμένοι» θα είναι και οι λογαριασμοί της σταθερής τηλεφωνίας/ Ίντερνετ, λόγω νέων φόρων.
Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, υψηλότερος είναι πλέον ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη (από 0,67 ευρώ στα 0,70 ευρώ το λίτρο), στο πετρέλαιο κίνησης (από 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο) και στο υγραέριο κίνησης (από 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο).
Αυτό εκτιμάται -σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", ότι θα οδηγήσει σε αύξηση 5-6 λεπτών στη λιανική τιμή της βενζίνης και 8-10 λεπτών στις τιμές του πετρελαίου και του υγραερίου κίνησης αντίστοιχα.
«Οι αυξήσεις καθημερινά είναι αρκετά σημαντικές. Άρα λοιπόν έχουμε μια αύξηση περίπου ισόποση του ειδικού φόρου κατανάλωσης το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Θα δούμε λοιπόν πολύ υψηλότερα τις τιμές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου. 
Αυξήθηκαν επίσης οι ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 ευρώ στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Από τις επιβαρύνσεις δεν εξαιρούνται και οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς από 1ης Ιανουαρίου τα υγρά αναπλήρωσης είναι ακριβότερα κατά 10 λεπτά ανά 1ml υγρού.
Στον καφέ, ο συντελεστής φόρου αυξήθηκε κατά 2-3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο και κατά 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο και σε διάφορα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ του "Έθνους", η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 10 λεπτά ανά φλιτζάνι, ενώ στο ράφι των σούπερ μάρκετ και των καφεκοπτείων το ποσοστό αύξησης για την αγορά καφέ αναμένεται να φτάσει το 25%.
Τέλος, αναφορικά με τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ, η επιβάρυνση αναμένεται να φτάσει το 6% κάθε μήνα. Από 1/1 επιβάλλειται νέο τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%.