Ποιες αυξήσεις έρχονται από την 1η του χρόνου

Η αύξηση των έμμεσων φόρων θα οδηγήσει διάφορα προιόντα και υπηρεσίες σε άνοδο των τιμών.

Η αύξηση των έμμεσων φόρων θα οδηγήσει διάφορα προιόντα και υπηρεσίες σε άνοδο των τιμών.

 

Αυτό σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση για τους καταναλωτές για την αγορά καυσίμων, τσιγάρων, καφέ και την πληρωμή λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Ουσιαστικά πρόκειται για εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί από την άνοιξη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, έρχονται αυξήσεις σε:

Καύσιμα.  Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ.

 

Καφές. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η επιβάρυνση ανά φλιτζάνι ή ποτήρι καφέ θα είναι της τάξεως των 10 λεπτών, ενώ στο ράφι των σουπερμάρκετ και των λοιπών σημείων πώλησης καφέ η ανατίμηση εκτιμάται πως θα αγγίζει το 25%.

Καπνικά. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και έως ένα ευρώ στο σακουλάκι λεπτοκομμένου καπνού. Ανατιμήσεις έρχονται και για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

 

Σταθερή τηλεφωνία και Ιντερνετ. Επιβάλλεται τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα ξεπεράσει το 6%.