tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πολιτικές αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ-2019

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Πλεονάσματα: Οι καλένδες αποκτούν νέο νόημα

«Πλεονάσματα: Οι καλένδες αποκτούν νέο νόημα» σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του στο facebook την ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Τουλάχιστον υπάρχει η βεβαιότητα ότι το 2022 θα μειωθούν τα πλεονάσματα» συμπληρώνει.


Η ανάρτηση του τέως υπουργού Οικονομικών στο facebook έχει ως εξής:

«Πλεονάσματα: Οι καλένδες αποκτούν νέο νόημα

Ο κ. Μητσοτάκης ως άλλος Sir Humphrey, θα διαπραγματευτεί σκληρά για τα πλεονάσματα, αλλά εν ευθέτω χρόνω, όταν και μόνον όταν όλοι οι παράγοντες έχουν ληφθεί υπόψη και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αρνητικοί παράγοντες και φυσικά με την επιφύλαξη των δεσμεύσεών μας και χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες.

Τουλάχιστον υπάρχει η βεβαιότητα ότι το 2022 θα μειωθούν τα πλεονάσματα».

Κίνημα Αλλαγής: “Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας”

«Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ.

«Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην κα Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» σημειώνεται.

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην κα Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρωτοφανής παραδοχή αδυναμίας, από μια Κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας.

Όσο για τα εργασιακά ως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ για την υποπροστασία των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις.»

Σχόλιο της ιστοσελίδας «902.gr» που πρόσκειται στο ΚΚΕ:

«Έταξε «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Το κάλπικο για το λαό «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκ νέου τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20%, σε δύο δόσεις, «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Είπε ακόμη πως ο φόρος για τα «αγροτικά σχήματα» θα πάει στο 10%, και ότι άμεσα θα έρθει στη βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ως υποτιθέμενο «αντιστάθμισμα» για τα νέα προκλητικά προνόμια, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες «να προχωρήσουν σε επενδύσεις, δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», και να… σεβαστούν τη βάρβαρη εργατική νομοθεσία που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κερδοφορίας τους, την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζουν και νέα επίθεση στα συνδικάτα, με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το φακέλωμα και τις υπόλοιπες ανατροπές για να βάλουν τα συνδικάτα στο «γύψο».

Παράλληλα στο πλαίσιο της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες για την υποτιθέμενη «ανάπτυξη για όλους», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, «διαφήμισε» μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα θα καταργούνταν, όπως και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία προκειμένου τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ανταπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Εξαγγελίες και μέτρα που βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία, να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.»