tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πολύ ψηλά η Ελλάδα στην υπερφορολόγηση για το 2017

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης «Taxing Wages 2018»

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης «Taxing Wages 2018»

 

Υπολογίζονται οι συνολικοί φόροι επί του εισοδήματος της εργασίας που πληρώνουν εργαζόμενοι και εργοδότες, ενώ αφαιρούνται τα επιδόματα ως ποσοστό του εργατικού κόστους. Πιο απλά υπολογίζει τη διαφορά ανάμεσα στον καθαρό μισθό που παίρνει ο εργαζόμενος και στο κόστος για την επιχείρηση που τον απασχολεί. Αυτό το μέγεθος αποκαλείται «φορολογική σφήνα».

Η συνολική «φορολογική σφήνα», στην οποία αθροίζονται εκτός από τον φόρο εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές, έφτασε στο 40,8% του κόστους εργασίας, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι στο 35,9%.

Η αύξηση των επιβαρύνσεων στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου.

Πρέπει να σημειωθεί πως βάση των στοιχείων του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιβαρύνσεων οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας, καθώς για κάθε 100 ευρώ αμοιβής από την εργασία, τα 39 ευρώ πηγαίνουν απευθείας για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και φόρων εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν βλέπουν το 40% του εισοδήματος τους το οποίο πηγαίνει σε κρατήσεις. Εάν κανείς υπολογίσει και τους έμμεσους φόρους τότε η συνολική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά κινείται ακόμη υψηλότερα.

Τα περυσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είχαν καταδείξει πως στις οικογένειες με δύο παιδιά, όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονιός, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε το 2016 και διαμορφώθηκε στο 38,3% του κόστους μισθοδοσίας. Τα φετινά στοιχεία έδειξαν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Σε μέσα επίπεδα, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της εργασίας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 26,1%, με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις να αφορούν Ελβετία (9,1%), Χιλή (7%) και Νέα Ζηλανδία (6,4%).

Πηγή: reader.gr