tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Πράσινο” από Κομισιόν στο “Σχέδιο Ηρακλής” για τα κόκκινα δάνεια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το «Σχέδιο Ηρακλής», το οποίο θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

“Η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων. Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον το «σχέδιο Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων”.

Κάλεσμα στις τράπεζες

Κάλεσμα στις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο «Ηρακλής» απηύθηνε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την έγκριση του σχεδίου επισημαίνοντας ότι χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων και του προϋπολογισμού, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα τους δάνεια κατά 30 δισ. ευρώ ή κατά 40%. «Η Κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, καιρός είναι να κάνουν και οι τράπεζες το δικό τους επιταχύνοντας τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων» ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Οτιδήποτε αφορά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί τρις, με κρατικά κεφάλαια, άπτεται του Δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος απεκάλυψε ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής ο κ. Ζαββός υποστήριξε ότι παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές πηγές χρηματοδότησης προχωρώντας με τη σειρά τους στη χορήγηση δανείων. Διευκρίνισε ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου διευκολύνει την προώθηση του σχεδίου Ηρακλής. Οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποσαφήνισε ο ίδιος, διαμορφώνεται μόλις σε 1,8% και σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθούν προκαταβολικώς. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ένταξη των τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έναν μόνο σχέδιο. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε σχέδιο εφόσον αυτό πληροί ορισμένα χαρακτηριστικά (να μην έχει επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, να μην έχει δημοσιονομική επίπτωση, να μην ενεργοποιεί το bail in, και το πακέτο να είναι ελκυστικό στους επενδυτές).