tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προ των πυλών ο κίνδυνος ύφεσης για τη Γερμανία

Κανείς δεν ξέρει τι γυρίσματα έχουν οι οικονομικές εξελίξεις σε κάθε χώρα, κατά καιρούς. Εκεί που όλα φαίνονται περίφημα και όλοι εκφράζουν υπεραισιοδοξία για το αύριο, αυτό αργεί να ξημερώσει και έρχεται μουντό και μαύρο. Κάπως έτσι γινόταν στις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, στα κραχ και στα χρηματιστήρια σε σημείο που χθεσινοί ευτυχισμένοι να είναι σημερινοί δυστυχισμένοι ή και αυτόχειρες!

Δεν είναι τόσο τραγικά βέβαια τα πράγματα για τη Γερμανία, αλλά εδώ κι ένα χρόνο την τριγυρίζουν προειδοποιητικά φαινόμενα στασιμότητας και μείωσης των ρυθμών.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Καθημερινή από σχετικό άρθρο του HOLGER SCHMIEDING, αρθρογράφο, επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank.

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν η γερμανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση! Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,07% το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ προβλέπεται στασιμότητα της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει, η γερμανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, διότι η βιομηχανία (εξαιρουμένου του κατασκευαστικού τομέα) είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή και εξαγωγή κυκλικών αγαθών όπως αυτοκίνητα, μηχανολογικά εργαλεία και χημικά και συνεισφέρει το 23,5% του γερμανικού ΑΕΠ.

Έτσι το μέλλον της εξαρτάται από κατά πολύ από τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ καθώς και από το Brexit. Αν υπάρξουν άσχημα νέα στο εμπόριο και στο Brexit, η γερμανική οικονομία θα περιέλθει πιθανότατα σε πραγματική, ήπια, ύφεση. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, δεν πρόκειται να υπάρξει επίλυση της εμπορικής κρίσης πριν από την άνοιξη του 2020, αλλά ούτε και δραματική κλιμάκωση. Σε αυτή την περίπτωση, η ύφεση του γερμανικού και του παγκόσμιου μεταποιητικού τομέα πιθανότατα θα επιδεινωθεί στο υπόλοιπο του έτους.

Πηγή: Καθημερινή