tuv-iso-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Φλύα” στο eea.gr: Aσφυκτικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου “Φλύα”, κ. Χρήστος Ευαγγέλου, μιλά στο eea.gr για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τα πανδημικά χρέη, την έλλειψη χρηματοδότησης, τα υψηλά ενοίκια αλλά και το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εμπορίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ευαγγέλου στο eea.gr:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη από τους πρώτους μήνες έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές από συναδέλφους προς τους παρόχους ενέργειας  και χωρίς να γνωρίζει κανείς μας την χρονική διάρκεια των δυσμενών εξελίξεων είναι σαφές ότι ο χειμώνας θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας.

Οι κάθετες αυξήσεις όλων των υλικών και υπηρεσιών δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων μας που αδυνατούν να απορροφήσουν την επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, έλεγχος όλων των παρόχων ενέργειας, στοχευμένες ανά κλάδο ενέργειες που θα εξομάλυναν το κόστος παραγωγής για να μην μετακυλιστούν οι αυξήσεις στις επιχειρήσεις μας που αναγκάζονται κάθε μήνα να αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους και ειδικές φοροελαφρύνσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις είναι λύσεις που θα ανακούφιζαν άμεσα τους συναδέλφους μας.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Α) Τεράστια δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Β) Δυσκολία προσαρμογής στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον του εμπορίου. Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας ή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος χωρίς καμία υποστήριξη ή διαρκής παρακολούθηση και ενημέρωση από καταρτισμένους  επαγγελματίες δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους συναδέλφους.

Γ) Πανδημικά χρέη (Σωρευτικά με όλα τα προηγούμενα της οικονομικής κρίσεως)

Δ) Μείωση τζίρου

Ε) Διατήρηση πολύ υψηλών ενοικίων στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας

ΣΤ) Συνύπαρξη με πληθώρα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Η εικόνα των καταστημάτων μας έχει σίγουρα μικτό πρόσημο λόγω της έντονης και ενίοτε βίαιης μεταβλητότητας της παγκόσμιας αγοράς. Δεν προλάβαμε δυστυχώς να ρευστοποιήσουμε την σχετική ηρεμία μετά την διετή περιπέτεια του covid-19 και ήρθε ο πόλεμος της Ουκρανίας που απορύθμισε εκ νέου την αγορά συμπαρασύροντας και το κομμάτι της ενέργειας. Αυτή η ανισορροπία και η δυσκολία μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών πλάνων λόγω αβεβαιότητας ακυρώνει δυστυχώς κάθε μας ενέργεια. Ελπίζουμε η καλή πορεία του τουρισμού να βοηθήσει συνολικά των επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Τη συνεργασία μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα την χαρακτηρίζαμε ως άψογη αφού όσες φορές χρειαστήκαμε την υποστήριξη του (υλικοτεχνική – νομική – συνδικαλιστική – συμβουλευτική) ήταν δίπλα μας. Ελπίζουμε ότι με την βοήθεια του θα πετύχει ο κλάδος μας τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα.