tuv-iso-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς Εριφύλη Γαλλή στο eea.gr: Συγκρατημένοι οι καταναλωτές, κρατούν χρήματα για ώρα ανάγκης

Σε συνέντευξή της στο eea.gr η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς κυρία Εριφύλη Γαλλή μιλά για τη μείωση που επιφέρει στην κατανάλωση η ακρίβεια, την εικόνα που επικρατεί στην αγορά εν μέσω εκπτώσεων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος συνολικά αλλά και ειδικά στην περιοχή της.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις της περιοχής σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Είναι γεγονός ότι για πάνω από μια δεκαετία, αρχής γενομένης από το Καστελόριζο, η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, τα διαδοχικά μνημόνια, την πανδημία, και πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει βαθύτατα το βαλάντιο που τελικά καθορίζει και τις καταναλωτικές συνήθειες του κόσμου, αλλά και την ψυχολογία του ίδιου του καταναλωτή – που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα στο εμπόριο.

Δεν υπάρχει έρευνα που να μην καταδεικνύει πόσο έχει μειώσει ο μέσος πολίτης τις αγορές του ακόμα και σε βασικά αγαθά, ενώ και στην αγορά της Κηφισιάς που έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία με πολυτελή brands και ακριβά προϊόντα, ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος και προτιμά να κρατήσ, κρατει τα χρήματά του για ώρα ανάγκης.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Μια σφιχτή εποπτεία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι για εμένα το σημαντικότερο. Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και το κράτος οφείλει να προστατεύσει τον κλάδο από αυτούς που τον αμαυρώνουν.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Το βασικότερο είναι ότι οι μικρές αλλά και οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως σε τραπεζικό δανεισμό. Οι στρόφιγγες είναι κλειστές και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια για μια σοβαρή επανεκκίνηση μετά την πανδημία ή για την αναβάθμισή τους ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται.

Επίσης, θα ήθελα να δω περισσότερες και αποφασιστικότερες δράσεις στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου – ειδικά αγορές όπως αυτή της Κηφισιάς πλήττονται αποφασιστικά από το παρεμπόριο. Το φαινόμενο αυτό θα έπρεπε να έχει εκλείψει πλέον. Δεν ξέρω πώς μπορούμε ακόμα να το αφήνουμε ανεξέλεγκτο.

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Οι εκπτώσεις έχουν αναθερμάνει το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολύ μεγάλες προσφορές και πολύ μεγάλο offering με αποτέλεσμα να καταγράφεται ικανοποιητική κίνηση. Δεν ξέρω αν αυτή επαρκεί για να αντιμετωπιστούν οι πολλές πλέον υποχρεώσεις των εμπόρων, αλλά πάντως υπάρχει.

Πέρα από αυτό, η αγορά της Κηφισιάς αντιμετωπίζει κάποια ιδιαίτερα θέματα που παραμένουν άλυτα κυρίως επειδή κανείς δεν φαίνεται να έχει ή να θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Φαινόμενα όπως η μικρο-εγκληματικότητα ή η επαιτεία παραμένουν και επηρεάζουν δυσμενώς την εμπορική κίνηση στην Κηφισιά. Έντονο κυκλοφοριακό, στάσεις λεωφορείων που ο ΟΑΣΑ βάζει αυθαίρετα εμποδίζοντας την πρόσβαση, στρατιές από μηχανάκια διανομέων πάνω στα πεζοδρόμια, είναι πράγματα που προσωπικά με απελπίζουν και με θυμώνουν. Κάποτε πρέπει να βρεθεί λύση για όλα αυτά, δεν γίνεται. Όσο θα είμαι ενεργή στον Εμπορικό Σύλλογο, δεν θα πάψω να το παλεύω.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Άριστη. Τόσο οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου όσο και ο δραστήριος Προεδρός του, κ. Χατζηθεοδοσίου, στέκονται δίπλα στη μικρή επιχείρηση και τη στηρίζουν έμπρακτα, με πρωτοβουλίες, ανάληψη δράσεων, υλικοτεχνική υποδομή, διαρκή ενημέρωση. Είναι το Επιμελητήριο στο οποίο οι έμποροι μπορούν να βασίζονται για την προώθηση των αιτημάτων τους.