tuv-iso-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά στο eea.gr: Το λιανεμπόριο ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις

Για την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, εν μέσω εκπτώσεων, και τις επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας στο λιανεμπόριο μιλά στο eea.gr ο κ. Θεόδωρος Καπράλος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και  Β’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καταθέτοντας μία σειρά από προτάσεις για την αναχαίτιση του σφοδρού κύματος ανατιμήσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Το ενεργειακό κόστος, παρά τις γενναίες κυβερνητικές παρεμβάσεις, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού κάθε οικογένειας, όπως και το κόστος στέγασης που στη χώρα μας έχει ανέβει σημαντικά και οι  ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών.

Επομένως, είναι απόλυτα φυσικό να αλλάζουν οι αγοραστικές συνήθειες των νοικοκυριών. Όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα, το 80% των καταναλωτών «κυνηγούν» προσφορές και εκπτώσεις. Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) κατέδειξε πως το 61% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές του σε είδη τροφίμων, ενώ το 75% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού. Το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τα παραπάνω ευρήματα, αποτυπώνουν την εικόνα στο λιανεμπόριο, που ζει πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Η ένταση του προβλήματος μπορεί να μετριαστεί με τις κατάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μετακύλιση προς τα πίσω φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, κάτι που θα τους έδινε μεγαλύτερο περιθώριο συγκράτησης των τιμών. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να κρατήσει την κατανάλωση, τον τζίρο των επιχειρήσεων και τελικά τα δημόσια έσοδα. Η Κυβέρνηση πρέπει  να προχωρήσει σε:

γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

-θεσμοθέτηση επιτέλους του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων.

Αποφασιστικής σημασίας θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση – προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στα μεγέθη και στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Πέραν της μειωμένης αγοραστικής κίνησης και τις ραγδαίες μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και την ανυπαρξία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα που κάνουν σχεδόν ανύπαρκτη την ρευστότητά τους. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υπάρχει αύξηση των υπερχρεωμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Η εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετικά υποτονική παρά το γεγονός ότι διανύουμε την  δεύτερη εβδομάδα των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ο κόσμος μπροστά στο κύμα της ακρίβειας που «ροκανίζει» το εισόδημά του είναι πολύ συγκρατημένος, ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία για να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υλοποίηση του κοινού μας στόχου που είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, γιατί μόνο με τη συνένωση δυνάμεων και συντονισμό ενεργειών μπορούν να αναζητηθούν λύσεις και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος.