tuv-iso-logo

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας στο eea.gr: Αποκαρδιωτική η εικόνα στην αγορά

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ) κ. Δημήτρης Βαργιάμης μιλά στο eea.gr για “αποκαρδιωτική” εικόνα στην αγορά των υδραυλικών εγκαταστάσεων, αναλύσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας στον κλάδο του και προτείνει μία σειρά από μέτρα για την τιθάσευση των ανατιμήσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Βαργιάμη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Ο κλάδος επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις ανατιμήσεις στα υλικά και στις πρώτες ύλες. Πολλές μικρές, αλλά και  ατομικές επιχειρήσεις του κλάδου,  είχαν κάνει έναν προγραμματισμό, ο οποίος δεν βγαίνει πλέον, σύμφωνα με τα  σημερινά «οικονομικά δεδομένα της  ακρίβειας», καθώς οι ανατιμήσεις σε υλικά και σε πρώτες ύλες αγγίζουν το 40%, σε σύγκριση με το 2020. Επιπλέον, επήλθαν  και οι δυσβάσταχτες ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα κίνησης που δημιούργησαν και συνεχίζουν ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας. Όσον αφορά στο φυσικό  αέριο το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό, δυστυχώς  θα αφορά και το μέλλον,  διότι η τιμή του πλέον  είναι αποτρεπτική για τους καταναλωτές και συνέπεια αυτού να μην υπάρχει ζήτηση και κατ΄ επεκτάση προσφορά. Στοιχεία από όλη τη χώρα σύμφωνα με πληροφόρηση μελών  μας  δείχνουν μεγάλη  πτώση τζίρου ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Θεωρώ και πιστεύω, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, που να έχουν ως  βάση την εικόνα της  κοινωνίας. Μέτρα,  που θα βασίζονται σε στοχευμένες πολιτικές ουσίας σε μόνιμη βάση με ουσιαστικό περιεχόμενο . Για να γίνω όμως, πιο σαφής, δυστυχώς είμαστε στην εποχή των επιδοτήσεων. Αντιμετωπίζεται ένα Παγκόσμιο,  αλλά και Εθνικό πρόβλημα όπως η γενικευμένη ακρίβεια με τρόπο επιδερμικό και σίγουρα όχι αποτελεσματικό.  Μια χώρα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι.

Καταρχάς,  χρειάζεται άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13%, επίσης μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής άμεσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στο φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις ΜΜΕ με συνεχείς ενισχύσεις – επιδοτήσεις γενναίες και ουσιαστικές που να μπορούν να καλύψουν έστω ένα μέρος του δυσθεώρητου κόστους,  που καλούνται να καλύψουν χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Επίσης,  πρέπει να θεσμοθετηθούν προγράμματα μείωσης του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα εξοικονομώ στην επιχείρηση. Επίσης η επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιβάλλεται  προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση ενέργειας από τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, που είναι η  πιο ενεργοβόρα συσκευή. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων γίνετε στη  χώρα μας. Με μια τέτοια κίνηση εκτός από  την ουσιαστική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, ενισχύουμε και την εγχώρια παραγωγή.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο μας είναι πολλά και διαχρονικά. Η παραοικονομία είναι μείζον πρόβλημα. Ο κλάδος μας εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με  το συνεχές πρόβλημα της παράνομης αδήλωτης επιχειρηματικής και επαγγελματικής  δραστηριότητας, κυρίως λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών. Παρεισφρέουν   στο επάγγελμα άτομα που δεν έχουν ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα άνευ ΚΑΔ,  και προκαλούν   αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των νόμιμων υδραυλικών.

Χρειάζεται άμεσα, να υπάρξει μέριμνα – το έχουμε ζητήσει- για τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών ανά πόλη- περιφέρεια,  που να ελέγχει τη νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα σ΄ όλα τα τεχνικά αδειοδοτούμενα επαγγέλματα με τη συμμετοχή εκπροσώπων κλαδικών Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, της περιφέρειας και του ΤΕΕ. Επίσης,  τα νομοθετικά κενά του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα είναι πάρα πολλά και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την Πολιτεία μέσα από  ουσιαστικό διάλογο.

Επίσης, ένα ακόμη βασικό πρόβλημα για τον κλάδο είναι το υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση με ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις τόσο στο κομμάτι της παρεχόμενης γνώσης όσο και στη διαδικασία μετάδοσης της γνώσης δηλαδή στην εκπαιδευτική  πλευρά, αυτή να επικεντρωθεί  στις δεξιότητες και στο πρακτικό μέρος του επαγγέλματος με ουσιαστική και ελεγχόμενη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτό το τομέα σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και τα Επιμελητήρια της χώρας όπως και στην αδειόδοτηση των τεχνικών επαγγελμάτων,  κάτι που γίνεται  και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Η εικόνα στην αγορά γενικότερα,  αλλά και ειδικότερα στην αγορά των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι αποκαρδιωτική. Η κοινωνία με το ζόρι βγάζει το μήνα, ενώ και η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση. Στον κλάδο μας σε σχέση με το  2019,  που υπήρχαν αντίστοιχα  μετρήσιμα μεγέθη, υπάρχει  πτώση περίπου 40%. Πάρα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε συμβάσεις έργων που έχουν συνάψει την προηγούμενη χρονιά, λόγω των μεγάλων  ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Η συνεργασία με το Ε.Ε.Α είναι εξαιρετική.

Το Ε.Ε.Α. με συνεχείς ενημερώσεις του,  μας υποστηρίζει και μας βοηθά να μάθουμε πράγματα, να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες και ακόμη πιο ενεργοί πολίτες. Επίσης έχουμε προσδιορίσει και στοχευμένες  κλαδικές δράσεις οι οποίες στο άμεσο  μέλλον θα πάρουν σάρκα και οστά, με την ουσιαστική συνδρομή του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να σταθώ και να δηλώσω τις ευχαριστίες τόσο τις προσωπικές,  όσο και του Δ.Σ της Ομοσπονδίας  στον Πρόεδρο του ΕΕΑ,   Γιάννη  Χατζηθεοδοσίου, και το Δ.Σ γενικότερα. Πρέπει να τονίσω ότι ο πρόεδρος του ΕΕΑ,   είναι παρών όπου του έχει ζητηθεί και είναι πάντοτε θετικός και άκρως τεκμηριωμένος σε όλα τα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και τους κλάδους. Είναι σημαντικό και πολύτιμο που Επιμελητηριακός θεσμός εκπροσωπείται από τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.