tuv-iso-logo

Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας στο eea.gr: H αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά-Ανάγκη στήριξης των τοπικών οικονομιών

Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας, Ανδρέας Αναστόπουλος, μιλά στο eea.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, τα αναγκαία μέτρα στήριξης, αλλά και τη συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την αγορά να παραμένει παγωμένη. Μετά από τα 2 και πλέον χρόνια της υγειονομικής κρίσης θεωρώ ότι  βιώνουμε τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Η ενεργειακή κρίση και ακρίβεια  έρχονται στο χειρότερο δυνατό σημείο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.  Από τα μνημόνια, στην υγειονομική κρίση, στον πόλεμο και τώρα στην  ενεργειακή κρίση.  Το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων τείνει  να εξελιχθεί σε τσουνάμι. Τα συνεχόμενα πλήγματα δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.  Τα φυσικά  καταστήματα,  μέσα σε αυτή τη δίνη των πρωτόγνωρων συνθηκών, παλεύουν για την επιβίωσή τους, η οποία ασφαλώς και γίνεται πολύ δυσκολότερη σε σχέση με το παρελθόν.

  •  Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Προτείνουμε (και ευελπιστούμε) την εκπόνηση ενός έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της υφιστάμενης κατάστασης. Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στο 6%, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρα που μπορούν  να μπουν στο τραπέζι. Κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη μειώσει αισθητά τον ΦΠΑ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συζητείται ακόμη και ο μηδενισμός του για το διάστημα που διαρκεί η υφιστάμενη κρίση. Είναι, επίσης σημαντικό τόσο η Πολιτεία, όσο και ειδικότερα οι τοπικές αρχές, να εξαντλούν όλα τα περιθώρια στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, διότι αυτή πλέον συνιστά όχι μόνο κύριο παράγοντα οικονομικής επανεκκίνησης και σταθερότητας, αλλά και αξιοσημείωτο στοιχείο συνεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα μέχρι σήμερα. Οι εξαγγελίες  των άτοκων δανείων (όπως φαίνεται) ακούμπησαν (πάλι) μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ανάγκη στήριξης των τοπικών οικονομιών είναι μεγαλύτερη από ποτέ.  Κάθε πρόγραμμα, κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, οποιαδήποτε θετική ρύθμιση, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει να σταθούν όρθιες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα έχει βοηθήσει , αλλά σήμερα πιστεύω, ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι , πρόγραμμα  αναδιάρθρωσης και οριστική διαγραφή μέρους αυτών.  Ο εμπορικός κόσμος (συνεχίζει να)  περιμένει  την εκπόνηση από την πολιτεία ενός μελετημένου σχεδίου, που δεν θα στηρίζει μόνο λίγες μεγάλες επιχειρήσεις,  αλλά τις πολλές και μικρές οικογενειακές.

  • Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά;

Η άρση των μέτρων δεν έχει επηρεάσει στο βαθμό που αναμέναμε την αγορά. Οι καταναλωτές, με τα εισοδήματα τους ψαλιδισμένα,  συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Η επόμενη μέρα δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει , αφού τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.  Συνεχίζουμε να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά και ως εκ τούτου η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά, παρά την άρση των μέτρων.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μορφές κατανάλωσης έχουν πια εντελώς διαφοροποιημένο χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν . Η (όποια) ασφάλεια του πληκτρολογίου έχει ως  συνέπεια την αύξηση των  ηλεκτρονικών  αγορών και είναι δεδομένο ότι το παραδοσιακό εμπόριο δεν συνάδει με τηλεργασία. Μετά τη χαλάρωση των μέτρων πάντως, υπάρχει η ελπίδα για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Εκ μέρους του εμπορικού κόσμου της πόλης οφείλω να ευχαριστήσω  όλους τους φορείς και τους δημότες της πόλης, που  αγνοούν τα κελεύσματα των καιρών και συνεχίζουν να επιμένουν τοπικά διαπροσωπικά και παραδοσιακά, στηρίζοντας  την τοπική αγορά.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Έχουμε την καλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα . Οι επιχορηγήσεις ,η διοργάνωση κοινών δράσεων, η επικοινωνία για επίλυση προβλημάτων και η γενικότερη βοήθεια, όπου και όταν χρειάζεται, καθιστούν τη συνεργασία μας άκρως αγαστή.  Εκ μέρους του ΔΣ ΤΟΥ ΕΣΚ θέλω να  ευχαριστήσω το ΔΣ και τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. για την αρωγή τους.