tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προεκλογική αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό- Είναι βιώσιμο;

Νέα σκληρή αντιπαράθεση για τα χαρακτηριστικά που πρέπει ή δεν πρέπει να λάβει το Ασφαλιστικό σύστημα, ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης- Ν.Δ. κι όλα δείχνουν ότι το συνταξιοδοτικό θα αποτελέσει ένα από τα πεδία της σφοδρής, προεκλογικής διαμάχης.

Ο “πόλεμος” ξεκίνησε με αφορμή το ερώτημα: είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό;

Για όποιον παρακολουθεί τις ζυμώσεις στην Ευρώπη, αυτό το καίριο ερώτημα σίγουρα δεν αποτελεί ελληνική υπόθεση, καθώς η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ασκούν πιέσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα, παρά τις παραμετρικές αλλαγές που γίνονται. Κοινώς, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή οι παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν φαίνονται αρκετά για να αποσυμπιέσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και της ΕΚΤ, οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών άνω των 65 ετών, σε σχέση με τον πληθυσμό 15- 64 ετών, δηλαδή κατά συνθήκη το ενεργό πληθυσμό (εργαζόμενοι) είναι αυτήν τη στιγμή η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα θα σημειώσει, όμως, μια δραματική επιδείνωση αυτής της σχέσης κι από το 33,4% που βρισκόταν το 2016, θα φτάσει στο 71% το 2050, για να πέσει στο 63,1% το 2070 και να ξανανέβει στο 65,3% το 2080. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι σε περίπου 30 χρόνια από σήμερα, σε 100 εργαζόμενους θα αντιστοιχούν 71 συνταξιούχοι.

Από την άλλη, οι προβολές για τη συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, δείχνουν ότι θα μειωθεί εντυπωσιακά ως το 2070 και συγκεκριμένα κατά 6,6 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, από τα υψηλά επίπεδα του 17,3% του ΑΕΠ το 2016, θα υποχωρήσει στο 12,9% το 2040 έναντι 13,5% στην Ευρωζώνη και στο 10,6% το 2070 έναντι 11,9% στην Ευρωζώνη.

Η πρόταση της Ν.Δ. για ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του 2ου πυλώνα, με τη δημιουργία “ατομικού κουμπαρά” για τους νέους ασφαλισμένους και την εμπλοκή επαγγελματικών ταμείων- ασφαλιστικών εταιριών, προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση από το υπουργείο Εργασίας, που πέρα από τις αιχμές για λογικές Πινοσέτ, υποστήριξε ότι αυτός ο διαχωρισμός νέων/παλιών ασφαλισμένων έχει κόστος τουλάχιστον 55 δισ ευρώ. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος, κράτησε, πάντως, ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου κι αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση μόλις ξεκίνησε…