tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόσθετα χρόνια για να βγουν σε σύνταξη ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Αναστάτωση σε 250.000 ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες προκαλέι απόφαση του υπουργού Εργασίας

Σε περιπέτειες  250.000 ασφαλισμένοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκό τρόπο στο 60ό έτος της ηλικίας τους, προκαλεί απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση, να αναστείλει σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ.

Ο υπουργός Εργασίας προχωρά στην αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου μέχρι το θέμα να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με το σκεπτικό ότι ενδεχομένως έρχεται σε αντίθεση με τον τελευταίο νόμο, ο οποίος προβλέπει ως ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης από το συγκεκριμένο Ταμείο το 62ο έτος (για μειωμένη σύνταξη).

Η ρύθμιση αφορούσε χιλιάδες περιπτώσεις, κυρίως γυναικών, που στο παρελθόν είχαν ένσημα και στο ΙΚΑ και αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να αναμένουν την οριστική ρύθμιση για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου, καθώς εκκρεμεί και νέα γνωμοδότηση για το πώς οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι -που τώρα υπάγονται στον ΟΑΕΕ, αλλά στο παρελθόν είχαν ένσημα σε άλλο Ταμείο- θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, που δημοσίευσε η «Ε» την περασμένη Παρασκευή, ξεκαθάριζε το τοπίο για το πώς συνταξιοδοτούνται όσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση με βάση και τα όσα προβλέπονται σε μια σειρά νόμων (ν. 1902, ν. 3863).

Ουσιαστικά, όριζε πως:

* Σε όσες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος είχε κλείσει το 60ό έτος το 2012 και δεν μπορούσε να πάρει σύνταξη από τον ΟΑΕΕ είχε τη δυνατότητα το αίτημά του να εξεταστεί από τον προηγούμενο φορέα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που πριν από τον ΟΑΕΕ είχε εργαστεί ως μισθωτή στον ιδιωτικό τομέα μπορούσε να πάρει σύνταξη από το ΙΚΑ εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

** Από 1ης Ιανουαρίου 2013 το όριο πήγε στο 62ο έτος (ενιαία ρύθμιση σε όλα τα Ταμεία με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο).

Προβλεπόταν πως «σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πραγματοποίησε στην ασφάλιση του τελευταίου οργανισμού 1.500 ημέρες εργασίας -εκ των οποίων 500 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή την αίτηση για σύνταξη-, αλλά δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, δικαιούται υπό προϋποθέσεις σύνταξη από τον οργανισμό στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες εργασίας (στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο τελευταίος). Δηλαδή, η αίτησή του πηγαίνει στο προηγούμενο Ταμείο και, αν εκεί έχει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (ηλικία και έτη ασφάλισης), μπορεί να βγει στη σύνταξη».