Πρώτη προβολή εδρών για το νέο Ευρωκοινοβούλιο

Η πρώτη συγκεντρωτική στατιστική προβολή της σύνθεσης του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει exit poll που δημοσιεύθηκαν σε 11 χώρες και προεκλογικών εκτιμήσεων ψήφου σε 17 κράτη μέλη:

Με 173 έδρες το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη του νέου Ευρωκοινοβουλίου σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 147 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται -σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση- δύο ακροδεξιοί σχηματισμοί που συνολικά συγκεντρώνουν 113 έδρες.

Στην τέταρτη θέση με 102 έδρες βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι, ακολουθούμενοι από τους Πράσινους που συγκεντρώνουν 71 έδρες.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 58 έδρες, ενώ τα κόμματα της Ενωμένης Αριστεράς συγκεντρώνουν 42 έδρες.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε εκτιμήσεις αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο όπως αυτές δημοσιεύθηκαν σε 11 χώρες (Αυστρία, Κύπρος, Γερμανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Δανία, Σλοβακία) και των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν πριν τις εκλογές στα υπόλοιπα 17 κράτη μέλη.

Οι στατιστικές προβολές για τη σύνθεση του ΕΚ θα ανανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όσο εκτιμήσεις και επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται από τα κράτη μέλη, με τα πρώτα προσωρινά συνολικά αποτελέσματα να αναμένονται περίπου στις 23:15 (ώρα Βρυξελλών).

Στο ekloges-apotelesmata.eu/ μπορείτε να βρείτε αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο, κατανομές εδρών ανά πολιτική ομάδα και χώρα, αναλυτικά στοιχεία για εθνικά κόμματα και πολιτικές ομάδες, την κατανομή των εδρών ανά φύλο και στοιχεία για την αποχή. Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε αποτελέσματα, να σχηματίσετε προβλέψεις για κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και να χρησιμοποιήσετε το widget σας.

Εκτιμήσεις για την αύξηση της συμμετοχής

Οι προσωρινές εκτιμήσεις για προσέλευση στις κάλπες της τάξης του 51% (χωρίς στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα) υποδηλώνουν σημαντική ενίσχυση της συμμετοχής και το χαμηλότερο ποσοστό αποχής για τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ανάλογα με τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 49% και 52%.