Προβόπουλος : Δεν κινδυνεύουν καταθέσεις και τράπεζες

Καθησυχαστικός για τις καταθέσεις των πολιτών αλλά και για την κατάσταση των τραπεζών ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη συνάντηση που είχε με την Η ΟΤΟΕ παρουσία του Υποδιοικητή κ. Ι. Παπαδάκη και άλλων στελεχών της Τράπεζας.

Καθησυχαστικός για τις καταθέσεις των πολιτών αλλά και για την κατάσταση των τραπεζών ήταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη συνάντηση που είχε με την Η ΟΤΟΕ παρουσία του Υποδιοικητή κ. Ι. Παπαδάκη και άλλων στελεχών της Τράπεζας.

Το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ζητήσει η ΟΤΟΕ, ήταν η ενημέρωση για τον ρόλο των Τραπεζών, που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη, στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και στην εργασία.

Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν, ανέφερε τα εξής:

οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.
Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

 

 

 

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.
Η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.
Μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».
Τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, όμως οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια. Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.