ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ψηφίστηκαν οι συνταγματικές τροπολογίες από τη Βουλή της πΓΔΜ

-Το όνομα αυτής «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με διπλο-ερμηνευόμενες διατάξεις για γλώσσα και εθνότητα, αλυτρωτισμό.

-Δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις.

 

Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Παρότι ο Πρόεδρος της πΓΔΜ αρνείται να υπογράψει την απόφαση της Βουλής, η οποία ψήφισε τις τροπολογίες για δεύτερη φορά μετά την πρώτη άρνηση του να την υπογράψει, το σύνταγμα της χώρας προβλέπει διαδικασίες παράκαμψης, με υπογραφή από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτησαν πολλοί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ενώ εντός Ελλάδος υπήρξαν και αντιθέσεις από τα πολιτικά κόμματα, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους και οι εταίροι της κυβέρνησης, ΑΝ.ΕΛ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη δρομολογούνται οι διαδικασίες επικύρωσης τςη συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Παράλληλα, δρομολογούντα και πολιτικές εξελίξεις, δεδομένου ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, εφόσον έρθει προς ψήφιση. Αναμένονται η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου και η συνεδρίαση των οργάνων των ΑΝ.ΕΛ. για λήψη αποφάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β