tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρεύμα: Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή της ΕΕ για τις επιχειρήσεις

Πάνω από τρεις φορές αυξήθηκε το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα και τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το κόστος… ακολούθησαν. Η εικόνα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, τρεισήμισι φορές πάνω.

Η τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά στο ίδιο διάστημα εκτοξεύθηκε κατά 111%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη κατά σειρά θέση. Κατακτά, όμως, την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, με αύξηση κατά 242%.

Τα συντριπτικά αυτά στοιχεία για τη χώρα μας περιέχονται στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα δεδομένα επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.

Όπως προκύπτει, στο πρώτο τρίμηνο, που σημαδεύτηκε από την ουκρανική κρίση, η μέση ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε στα 201 ευρώ τη μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 281% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η Ελλάδα είχε μέση χονδρεμπορική τιμή στο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ τη μεγαβατώρα, μετά την Ιταλία (248,8 ευρώ/MWh) και τη Μάλτα (239,2 ευρώ/MWh). Τη χαμηλότερη τιμή εμφανίζει, κλασικά, η Πολωνία, με 134 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στην τελευταία, αυξήθηκε κατά 16% η χρήση λιγνίτη, ενώ αντίθετα η Ελλάδα εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο να την έχει μειώσει κατά 7%.

Στη χώρα μας στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκε το μερίδιο του φυσικού αερίου φθάνοντας το 18% έναντι 15% στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν άλλα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν πιθανές διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου, η Ελλάδα ενδέχεται στα επόμενα δύο χρόνια να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη, ως προσωρινό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, η Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις (111%) στο πρώτο τρίμηνο και είναι στην τρίτη θέση μετά την Ολλανδία και την Ισπανία. Τις φθηνότερες τιμές προμήθειας στην Ε.Ε. έχουν η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. στη λιανική τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στο 0,29 ευρώ την κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων τελών και φόρων. Στην Ελλάδα, στο πρώτο τρίμηνο ήταν στο 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα, με την Ισπανία στην πρώτη θέση (0,51 ευρώ/KWh) και την Ιταλία να ακολουθεί (0,42 ευρώ/KWh).

Για τις επιχειρήσεις η λιανική τιμή στην Ελλάδα στο πρώτο 3μηνο είναι στο 0,40 ευρώ/KWh, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 0,18 ευρώ/KWh. Η σύγκριση είναι απαγορευτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουν να «ροκανίζεται» το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Στο εξεταζόμενο διάστημα, η χώρα μας παρουσιάζει την ακριβότερη λιανική τιμή ηλεκτρισμού γι’ αυτή την κατηγορία των καταναλωτών.

Μερικά ακόμη στοιχεία για την Ε.Ε.: Στις αρχές Ιουνίου, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν κατά 60%. Οι προμήθειες των ρωσικών αγωγών εξασφάλισαν μόνο το 28% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου εκτός Ε.Ε. στο πρώτο τρίμηνο, ενώ το 34% εξ αυτών έφτασε με τη μορφή LNG.

Οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές LNG κατά 72%. Η Ε.Ε. δαπάνησε περίπου 78 δισ. ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ αφορούσαν ρωσικές εισαγωγές.

Στις 31 Μαρτίου 2022, το μέσο ποσοστό πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στην Ε.Ε. ήταν 26%, περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ένα χρόνο πριν. Οι τιμές spot στους ευρωπαϊκούς κόμβους φυσικού αερίου κυμαίνονταν στο πρώτο τρίμηνο μεταξύ 95-100 ευρώ/MWh. Οι λιανικές τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 84% τον Μάιο του 2022.

Πηγή: euro2day.gr

Β