Σαμαράς: 210.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό την επόμενη 10ετία

Επενδύσεις μισό δισ. κάθε χρόνο για την επόμενη εξαετία μέσω ΕΣΠΑ και άλλα τρία δισ, κάθε χρόνο τα οποία θα προέρχονται από ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Επενδύσεις μισό δισ. κάθε χρόνο για την επόμενη εξαετία μέσω ΕΣΠΑ και άλλα τρία δισ, κάθε χρόνο τα οποία θα προέρχονται από ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της 22ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε μείωση του σπατόσημου.

Επιπλέον εξέφρασε τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε τομείς όπως ο τουρισμός που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σειρά παρεμβάσεων με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκπόνηση δασολογίου και κτηματολογίου, καθώς και την ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν στον Αιγιαλό.

Έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των ελληνικών προορισμών μεταξύ τους όπως και της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση των κυρίων τουριστικών περιοχών της χώρας με τις περισσότερες χώρες προέλευσης τουριστών. Προανήγγειλε ταυτόχρονα πως θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από τις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε Ρώσους επισκέπτες και για το ταχύτερο άνοιγμα της αγοράς της Κίνας.

Ανέφερε πως άμεσα θα δοθεί έμφαση στην αναμόρφωση του κέντρου και των παραλιακών μετώπων των τουριστικών πόλεων και θα υπάρξουν επίσης δράσεις για την διευκόλυνση των επισκεπτών κρουαζιέρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σύμφωνα με μελέτες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση οι άμεσες εισπράξεις από τον τουρισμό θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10 δισ., την επόμενη δεκαετία προσφέροντας ταυτόχρονα 210.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η σταθερότητα και η σοβαρότητα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές που παραπέμπουν περισσότερο σε 15μελή μαθητικά συμβούλια.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η υπουργός τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού του 2013. Σύμφωνα με αυτές οι συνολικοί επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας, έφτασαν τα 20,1 εκατ. και οι τουριστικές εισπράξεις τα 12,2 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε πως ο φετινός στόχος είναι 13 δισ. άμεσες τουριστικές εισπράξεις. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη ρεαλιστικότατα του στόχου που έχει τεθεί για το 2021 που ανεβάζει τον πήχη των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας στα 24 εκατ. τουρίστες και των τουριστικών εισπράξεων στα 19 δισ. ευρώ.