tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σε ελεύθερη πτώση η αγοραστική δύναμη των μισθωτών στην Ελλάδα

Στο 50% «βλέπει» τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας, έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Στο 50% «βλέπει» τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας, έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η αιτία βέβαια είναι η παρατεταμένη κρίση, που έχει ως αποτέλεσμα τις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων. Πλέον ο βασικός μισθός κυμαίνεται σε επίπεδα χωρών όπως της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, δηλαδή των χωρών που ανήκουν στην δεύτερη ταχύτητα της ευρωζώνης. Το χειρότερο όμως είναι ότι πλησιάζει στα επίπεδα των πρώην ανατολικών χωρών.
Όπως φαίνεται στη μελέτη του ΙΝΕ,  κατά την τελευταία διετία, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε από το 84% στο 74% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ, κατά την ίδια περίοδο η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει μειωθεί κατά 50%.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2011, η Ελλάδα παρουσίασε το 2010 το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των 15 (21,4%), μετά την Ισπανία.

Στο όριο της φτώχειας βρίσκεται ένας στους δύο Έλληνες, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.871 ευρώ. Το ποσοστό των πολιτών που αντιμετώπισαν υλική αποστέρηση το 2011, αυξήθηκε στο 28,4% από 21,8% που ήταν το 2008, ενώ, το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε στο 44,2% το 2010, από 37,9% το 2008.
Ανησυζητικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η χώρα μας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης των 15, στην  αποτελεσματικότητα ανάλογων προγραμμάτων επανένταξης και κοινωνικής προστασίας.