tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συμφωνία για το “Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid”

Σε συμβιβαστική συμφωνία για το “Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid” κατέληξε, στις 20.5.2921, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ.

Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων και μεταξύ άλλων διασφαλίζει ότι τα τεστ θα έχουν «προσιτές τιμές» και θα είναι προσβάσιμα για τους πολίτες της ΕΕ, όπως ζητούσαν οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προς το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεστ, από το μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης. Αν κριθεί απαραίτητο, θα κινητοποιηθούν πρόσθετοι πόροι πέρα από το όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο αίτημα των ευρωβουλευτών ήταν τα κράτη-μέλη να μην επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα και πρόσθετα τεστ) στον κάτοχο του πιστοποιητικού που ταξιδεύει. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη δεν θα επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» στο πλαίσιο της πανδημίας. Στις αποφάσεις για πρόσθετους περιορισμούς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Τα μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα έχει κοινή μορφή και πλαίσιο κανόνων για όλες τις χώρες της ΕΕ. Θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει, είτε έχει κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19, είτε έχει αρνητικό τεστ, είτε έχει αντισώματα στον κορονοϊό. Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το πιστοποιητικό Covid θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες.

Ο Κ. Μητσοτάκης

«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης”.

Η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Συμβούλιο και στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (7-10 Ιουνίου).

«Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Επίτροπος Δικαιοσύνης ΕΕ: Ο στόχος του πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης και η άρση όλων των περιορισμών

Ο στόχος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης και η άρση όλων των περιορισμών τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Aυτό που ζητάμε με τον κανονισμό είναι η αποχή από επιπλέον περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε εάν μπορεί κάποιος να αποδείξει τον εμβολιασμό του, την ανάρρωσή του ή το τεστ με ένα πιστοποιητικό θα είναι αρκετό, εκτός βέβαια εάν υπάρχουν λόγοι να γίνει κάτι περισσότερο με βάση την επιδημιολογική κατάσταση». Συμπλήρωσε ότι όταν τελειώσει η κρίση και «βγούμε από την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε φυσικά θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το πιστοποιητικό» επισημαίνοντας ότι υπάρχει διότι αυτή τη στιγμή «έχουμε πανδημία και χρειάζεται να αποδείξει κανείς ότι έχει εμβολιαστεί, ότι έχει αναρρώσει από κορονοϊό ή έχει υποβληθεί σε τεστ PCR».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β