Συνταξιούχοι: Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ – προβλέπονται νέες αγωγές

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) επισημαίνει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που μας έκλεψαν από το 2010 και μετά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο.

Οι περικοπές ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ. Τόσο η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ συνιστούσαν στους συνταξιούχους να μην καταθέτουν αγωγές, διότι θα σεβόντουσαν τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να φρενάρουν τους συνταξιούχους, ώστε να μη διεκδικήσουν τα χρήματα τα οποία τους έκλεψαν-υπεξαίρεσαν οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει, «το ΕΝΔΙΣΥ διαφωνεί «με το μαγείρεμα» της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, που δίνει «ψίχουλα» ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους, αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος ’15 – Μάιος ’16 και όχι μέχρι τέλος του ’18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός). Μάλιστα, αυτά τα ποσά (11 μήνες) δίνονται μόνο σε ένα μέρος από το σύνολο των συνταξιούχων.

Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτα από τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά του κυρίου Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές.

Φόβοι για μαζικές προσφυγές

Φόβοι για νέα μετατροπή του ασφαλιστικού σε απέραντο… δικαστήριο. Στη δικαιοσύνη πρέπει να προσφύγουν πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι, λένε οι ειδικοί. Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει και η διάταξη για τις συντάξεις στο δημόσιο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πως η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ποσών των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα για το ενδεκάμηνο 2015-2016 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα (για τον οποίο έχει ψηφιστεί ήδη η σχετική διάταξη) να γίνουν εντός του Οκτωβρίου, σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους. Τα 892 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους αντίστοιχους δικαιούχους του δημόσιου τομέα.

Άλλωστε, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, ενεργές απαιτήσεις τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουν στα δικαστήρια έχουν περίπου 2,1 εκατ. συνταξιούχοι. Αφενός, οι 600.000 από τους περίπου 1 εκατ. που θα λάβουν εντός του επόμενου μήνα τα αναδρομικά του επίμαχου 11μήνου, καθώς διεκδικούν εκτός από τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις, τις επιστροφές στα κομμένα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Αλλά και οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τον Οκτώβριο κάποια επιστροφή, καθώς είχαν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και κατά συνέπεια διεκδικούν μόνο τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αντιδρούν και στην επικείμενη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία «ασφαλιστικού κουμπαρά» μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους.

Πηγή: euro2day.gr

Β