tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σοφία Βούλτεψη στο eea.gr: “Γυναίκες και Επιχειρήσεις: Τα golden girls δεν υπάρχουν!”

Σε άρθρο της στο eea.gr η κα. Σοφία Βούλτεψη υπογραμμίζει τα σημαντικά οφέλη του γυναικείου επιχειρείν για το σύνολο της οικονομίας, αναφερόμενη και στο έργο που επιτελεί η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση των γυναικών που επιχειρούν.


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

«Αν η Lehman Brothers ονομαζόταν Lehman Sisters δεν θα είχε χρεοκοπήσει»: Η φράση ακούστηκε για πρώτη φορά τον καιρό που ξεσπούσε η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Και τελικά έγινε συνώνυμη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και των γυναικείων ικανοτήτων σε έναν τομέα που ακόμη και σήμερα θεωρείται ανδρικό οχυρό.

Τα μηνύματα από τις ετήσιες εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα παραμένουν θλιβερά, χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει. Με πιο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον κόσμο μας σχεδόν 3 δισεκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες με τους άνδρες ούτε βάσει των νόμων, καθώς ακόμη και στις μέρες μας η νομοθεσία σε 104 χώρες εμποδίζει την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων από γυναίκες.

Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και εκεί που η ισότητα στις επαγγελματικές ευκαιρίες είναι θεσμοθετημένη, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 25%.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα, βάσει μελετών όλων των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξανόταν θεαματικά αν οι γυναίκες, με τις σπουδαίες αρετές τους – της πειθαρχίας, της οργανωτικότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας, του καθήκοντος, της ευθύνης, της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, των εμπνεύσεων και κυρίως της ανάγκης να ματώνουν συνεχώς στη μάχη του αυτονόητου και να δουλεύουν διπλά και τριπλά για να αποδείξουν το αυτονόητο – είχαν την δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητές τους στον χώρο των επιχειρήσεων.

Πριν από δέκα χρόνια, βρισκόμασταν ακόμη στο 20ό αιώνα, δημοσιοποιήθηκε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την οποία προέκυψε ότι δεν υπάρχουν golden girls! Άστοχος, είπαν, ο χαρακτηρισμός αυτός για τις γυναίκες – μάνατζερ, οι οποίες, «χωρίς να υστερούν σε τίποτε των ανδρών συναδέλφων τους είναι αφοσιωμένες ταυτόχρονα στην εργασία και στην οικογένεια».

Σύμφωνα με την έρευνα, «οι γυναίκες – στελέχη επιχειρήσεων δεν είναι ριψοκίνδυνες στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων, δεν επιζητούν την ικανοποίηση του «εγώ», μέσω της επαγγελματικής ανόδου, έχουν ανθρωπιστικά κριτήρια στις εκτιμήσεις τους και χαρακτηρίζονται από κατανόηση και διάθεση συμβιβασμού και γεφύρωσης των διαφορετικών απόψεων». Αντίθετα, «οι άνδρες μάνατζερ χτίζουν την καριέρα τους για ικανοποίηση του «εγώ» τους, και είναι ριψοκίνδυνοι στην εκτέλεση των αποφάσεων».

Σήμερα, οι ατομικές γυναικείες επιτυχίες έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά σε συλλογικό επίπεδο η πρόοδος είναι σχεδόν μηδενική. Και για την γυναικεία υπόθεση, η στασιμότητα είναι οπισθοδρόμηση.

Σύμφωνα με την περσινή έκθεση για την ισότητα των φύλων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τα περισσότερα καθήκοντα φροντίδας εντός των οικογενειών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει στάσιμο στο 16% εδώ και χρόνια, ενώ η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Ειδικά όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα στον τεχνολογικό τομέα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με γυναίκες ιδιοκτήτριες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά μόνο το 14,8% των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων είναι γυναίκες.

Με λίγα λόγια, σε όλους τους τομείς – και επομένως και σ’ αυτόν της επιχειρηματικότητας – ισχύει αυτό που είχε πει η Βιρτζίνια Γουλφ: «Φανταστείτε στη θέση του Σαίξπηρ να είχε γεννηθεί ένα εξίσου προικισμένο κοριτσάκι. Δεν θα κατάφερνε τίποτε. Θα έμενε στο σπίτι, θα μάθαινε να μαγειρεύει, να ράβει, θα έκανε παιδιά. Είναι αδύνατον να φανταστούμε πως θα έκανε σπουδές ίδιες με του Σαίξπηρ, πως θα γινόταν ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας. Ο Σαίξπηρ δεν θα υπήρχε ποτέ».

Κάθε χρόνο η Eurostat επανέρχεται σταθερά με πικρές διαπιστώσεις. Στην Ελλάδα η ισότητα υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Οι Ελληνίδες διαπρέπουν στο σχολείο, αλλά όχι στην καριέρα. Η Ευρώπη «σκοτώνει» τις γυναίκες της, επειδή δεν αξιοποιεί το μυαλό τους. Οι επιχειρήσεις στην ΕΕ δεν έχουν σχέδια αξιοποίησης του «θηλυκού μυαλού». Η μερική απασχόληση με σκοπό τον συνδυασμό εργασίας και οικογένειας έγινε εμπόδιο στην καριέρα. Οι κοινωνικές παροχές που αποσκοπούν στο να διευκολύνουν τις εργαζόμενες δεν λύνουν το πρόβλημα της καριέρας.

Και όλα αυτά αν και ήδη από το 2007 έρευνα της εταιρίας συμβούλων ΜακΚίνσεϊ έδειξε ότι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με περισσότερες γυναίκες είδαν τον μέσο όρο της αξίας της μετοχής τους να ανεβαίνει κατά 47%. Διαπιστώθηκε επίσης πως κατά την οικονομική κρίση, οι εταιρίες με γυναίκες-μάνατζερ σημείωσαν μικρότερη πτώση στα χρηματιστήρια.

Γι’ αυτό και γυναίκες ήταν εκείνες που ανέλαβαν να βγάλουν από τον βάλτο της χρεοκοπίας πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Μπέρμπερις και η Ζίροξ.

Με λίγα λόγια, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν στηρίζει μόνο τις γυναίκες. Στηρίζει το σύνολο της οικονομίας. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο για όλους.

Τα μέλη της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α., με τον Πρόεδρο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Κάτι που έγινε εγκαίρως αντιληπτό από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που εγκαίρως συνέστησε την πολύ δραστήρια Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για να αναδείξει ακριβώς τον πολύ σημαντικό ρόλο των γυναικών επιχειρηματιών.

Δημιουργήθηκε έτσι μια αξιοζήλευτη για τη δράση της γυναικεία «ομάδα κρούσης» που συνεχώς δίνει το στίγμα της γυναικείας συμμετοχής στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αξιοθαύμαστες γυναίκες, υψηλού επιπέδου, που δίνουν μια άνιση μάχη και την κερδίζουν…

 

* Υποψήφια Βουλευτής Β΄ Αθηνών Νότιος Τομέας με τη Νέα Δημοκρατία, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος