tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σοβαρά τα προβλήματα του κλάδου των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης με την πανδημία

Πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης με την πανδημία. Υπάρχουν χρόνια και συγκυριακά προβλήματα και όλα μαζί συνθέτουν μια κατάσταση ασφυξίας που οξύνθηκε με την πανδημία του κρονοϊού. Σημειώνουμε ότι πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία  ICAP για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας,  έδειξε ότι ο κλάδος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολύ μεγάλου αριθμού φροντιστηρίων διεσπαρμένων σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500 σε όλη την επικράτεια. Η μεγάλη διασπορά εδράζεται στο γεγονός ότι η ίδρυση ενός μικρού φροντιστηρίου δεν απαιτεί σημαντικό αριθμό προσωπικού, ούτε ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις και κτηριακές εγκαταστάσεις.

Ο κλάδος έχει μεγάλη επιχειρηματική αποκέντρωση αφού η πλειοψηφία (80%) διαθέτει μόλις ένα εκπαιδευτήριο. Το δε μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο, αποτελεί από δεκαετιών η εκπαιδευτική παραοικονομία (Ιδιαίτερα Μαθήματα, Οικοδιδασκαλεία), καθώς παραπάνω από 9 στα 10 φροντιστήρια (91,5%) θεωρούν ότι αποτελεί «πολύ» και «πάρα πολύ» σημαντικό πρόβλημα.

Το δεύτερο κύμα του κορνονοϊού αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο, παρότι η πλειοψηφία των φροντιστηρίων φρόντισε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και έχει ήδη υιοθετήσει νέες μορφές εκπαίδευσης e-learning, παρέχοντας εξ αποστάσεως φροντιστηριακά μαθήματα, με τη χρήση της Σύγχρονης και Ασύγχρονης Ψηφιακής Τηλεκπαίδευσης.

Το δεύτερο κύμα κορονοϊού, τα μέτρα αντιμετώπισης που λαμβάνονται με αυξανόμενο ρυθμό, οι καραντίνες, οι δυσκολίες των σχολείων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων να λειτουργήσουν και να εργαστούν κανονικά αποτελούν καίριο πλήγμα και για τα φροντιστήρια.

 

Ο Γιάννης Βαφειαδάκης, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΕΑ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με δηλώσεις του στην κάμερα του eea.gr, αναφέρεται στα νέα σοβαρά προβλήματα του κλάδου με την πανδημία, τα οποία προστέθηκαν στα χρόνια προβλήματά του.

Το πρώτο συγκυριακό πρόβλημα που συναντούν τα φροντιστήρια με τον κορονοϊό είναι η εύκολη μεταφορά και διασπορά του. Απ όπου και αν τον παίρνουν οι μαθητές τον μεταφέρουν και στα φροντιστήρια με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει εύκολα, δια ζώσης, μάθημα. Αναγκαστικά μεταφερόμαστε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα με πρώτο τις δαπάνες του αναγκαίου εξοπλισμό των φροντιστηρίων και των χρηστών. Για το πρόβλημα αυτό ζητάμε τη στήριξη από την πολιτεία την οποία μέχρι στιγμής δεν είχαμε. Λύση είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για εξ αποστάσεων διδασκαλία για όλα τα φροντιστήρια. Η νέα όξυνση της πανδημίας στο τρίτο τρίμηνο του 2020 που έχει επιδράσει αρνητικά στην οικονομία και στα οικονομικά των νοικοκυριών, επέδρασε αρνητικά και στη ρευστότητα των φροντιστηρίων. Τα προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και ο κλάδος μας που είναι μικρά φροντιστήρια (το 80%) μένουν απ έξω. Το μόνο πρόγραμμα που μπορούμε να ενταχθούμε είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, σε όλα τα άλλα δεν μπορούμε. Ζητάμε προγράμματα για τους μικρούς, ώστε να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή η μικρή επιχειρηματικότητα στον κλάδο και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Δείτε το βίντεο

Β