Στα 56,4 δισ. ευρώ το καθαρό όφελος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προϋπολογισμού ΕΕ

Στα 56,4 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ θα ανέλθει το καθαρό δημοσιονομικό όφελος της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η χώρα μας αναμένεται να λάβει κατά την επταετία 2021-2027 συνολικό πακέτο στήριξης ύψους έως και 71,9 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 39,9 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εθνικές συνεισφορές της χώρας μας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν, κατά προσέγγιση, σε 15,5 δισ. ευρώ, για όλη την περίοδο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Από αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για την χώρα μας, καθώς η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, για κάθε ευρώ που θα αποδίδει η Ελλάδα στην Ευρώπη, θα εισπράττει 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το καθαρό δημοσιονομικό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 56,4 δισ. ευρώ, ή 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άντληση των κεφαλαίων, είναι να κυρωθεί, από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, η νέα απόφαση για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δ.