tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στα… πλοκάμια του ΦΠΑ

Μια ακόμα μελέτη, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, η οποία συν τοις άλλοις λειτουργεί αποτρεπτικά για ελληνικές και ξένες επενδύσεις, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Τα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχονται σε μια συγκυρία που “φουντώνει” η συζήτηση για τις μάλλον αναιμικές προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό, που θεωρούνται αναγκαίες για να καλυφθεί το “κενό” της αδυναμίας χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα λόγω “κόκκινων” δανείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Tax Foundation, ο ΦΠΑ σχεδιάστηκε με τη λογική του να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και «ουδέτερες» μορφές φορολογίας, αφού υποτίθεται ότι επιχειρήσεις κι επαγγελματίες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι. Και πράγματι, όταν βασίζεται σε χαμηλό συντελεστή και διευρυμένη βάση εφαρμογής, οι οικονομικές στρεβλώσεις είναι περιορισμένες, την ώρα που τα φορολογικά έσοδα είναι αξιοσημείωτα.

Το πρόβλημα είναι ότι για να συμμορφωθεί κανείς με τις διαδικασίες του ΦΠΑ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σύνθετο, αν λάβει κανείς υπόψιν όλες τις υποχρεώσεις για αναφορές, δηλώσεις κ.λ.π. απαιτώντας έτσι από τους επιτηδευματίες να αφιερώνουν χρόνο αλλά και χρήμα, που θα μπορούσαν να «επενδυθούν» σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στο 10άδα των ευρωπαϊκών χώρων με τα πολυπλοκότερα συστήματα ΦΠΑ, σε πείσμα της ανάγκης απλούστευσης των φορολογικών- και όχι μόνο- διαδικασιών, προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό «κενό» των 100 δις ευρώ.

Η πολυπλοκότητα του ΦΠΑ
Χώρες Απαιτούμενες ώρες συμμόρφωσης ανά έτος
ΤΣΕΧΙΑ 108
ΠΟΛΩΝΙΑ 98
ΟΥΓΓΑΡΙΑ 96
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 90
ΣΛΟΒΑΚΙΑ 84
ΒΕΛΓΙΟ 75
ΕΛΛΑΔΑ 69
ΣΛΟΒΕΝΙΑ 69
ΛΕΤΟΝΙΑ 66
ΝΟΡΒΗΓΙΑ 44
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 43
ΔΑΝΙΑ 40
ΙΣΛΑΝΔΙΑ 40
ΣΟΥΗΔΙΑ 36
ΑΥΣΤΡΙΑ 35
ΙΣΠΑΝΙΑ 35
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 34
ΓΑΛΛΙΑ 31
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 30
ΙΤΑΛΙΑ 30
ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ 25
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 24
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 22
ΕΣΘΟΝΙΑ 14
ΕΛΒΕΤΙΑ 8

Ένας από τους τρόπους για να υπολογίσει κανείς το διοικητικό βάρος του ΦΠΑ είναι να μετρήσει τις ώρες που απαιτούνται ανά έτος, για να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το φόρο ήτοι με τις διαδικασίες προετοιμασίας/παρακολούθησης, υποβολής δηλώσεων και απόδοσης του ΦΠΑ. Η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των δέκα χωρών, όπου η συμμόρφωση με τις διαδικασίες του ΦΠΑ είναι μια μικρή περιπέτεια, με την επίδοση των 69 ωρών/ έτος να μην είναι ιδιαιτέρως… ζηλευτή.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα της Έκθεσης Paying Taxes 2018 της PwC, ενώ απαιτούνται 19,5 ώρες προκειμένου να συμμορφωθεί κανείς με τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ, ο χρόνος που μεσολαβεί ως την επιστροφή φτάνει στις 31,5 εβδομάδες!