Στάση αναμονής με τις συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων

ΕxxonMobil, Total και Repsol βρίσκονται σε στάση αναμονής, αν και έχουν υπογράψει συμβάσεις και είναι έτοιμες να εξερευνήσουν περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης.

Τις κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας στον τομέα των υδρογονανθράκων αναμένουν επενδυτές της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης, όπως οι Τotal, Exxon Mobil, Repsol και Εdison, καθώς και επενδυτές που βολιδοσκοπούν νέες περιοχές αλλά προβληματίζονται από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις προηγούμενες παραχωρήσεις. Εxxon Mobil, Total και Repsol έχουν υπογράψει συμβάσεις και είναι έτοιμες να εξερευνήσουν περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά αναμένουν εδώ και μήνες στο… ακουστικό τους. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την Κρήτη.

Είναι μια τεράστια και απολύτως ανεξερεύνητη περιοχή και αυτό είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα. Για να έχουμε όμως κάτι παραπάνω να σας πούμε, θα πρέπει να πάμε εκεί». Με αυτόν τον κομψό τρόπο ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil για την Ευρώπη, την Κασπία και τη Ρουμανία, Τρίσταν Ασπρεϊ, διατύπωσε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, τον περασμένο Μάρτιο, παρόντος του τότε υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ανάθεση των δύο περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αν και ο κ. Σταθάκης σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ασπρεϊ, στο περιθώριο του Φόρουμ, είχε δεσμευθεί ότι οι συμβάσεις το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα έχουν κυρωθεί από τη Βουλή, προτίμησε να τις κρατήσει στο συρτάρι του. Στο ίδιο συρτάρι παραμένουν αναμένοντας τον δρόμο προς τη Βουλή, η σύμβαση των Repsol και ΕΛΠΕ για το μπλοκ του Ιονίου, όπως και η σύμβαση των ΕΛΠΕ για το μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Οι καθυστερήσεις στην έγκριση των συμβάσεων τις καθιστά νομικά άκυρες για τους επενδυτές, με συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ερευνητικές επενδύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και το επόμενο επενδυτικό στάδιο της παραγωγής.

Το πρώτο θετικό μήνυμα που αναμένει η αγορά από τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τις τέσσερις αυτές συμβάσεις. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Δέκα περιοχές στην υδρόγειο αυτή τη στιγμή εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις δικές μας», τονίζει στην «Κ» ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) Ιωάννης Μπασιάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και την αισιοδοξία ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας «θα αναπτύξει ταχύτητα».

Πηγή: Καθημερινή

Β