tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Στη Βουλή το σχέδιο για την α’ κατοικία – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς

Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τρίτης, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί μια συμφωνία επί της αρχής για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τελικά να κατατεθεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Βουλή, η επίμαχη τροπολογία.

Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες η διαβούλευση για κρίσιμες παραμέτρους του σχεδίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα απόσταση με τους Θεσμούς σε θέματα όπως το πλέγμα της δικαστικής προστασίας και οι όροι υπαγωγής των επιχειρηματικών δανείων.

Βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου είναι τα εξής:

·      Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα κριτήρια αυστηροποιήθηκαν και μένει να διαπιστωθεί στην ψήφιση του τελικού κειμένου, αν θα προβλεφθούν κι άλλοι “κόφτες”.

·      Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η συνεισφορά (επιδότηση) του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25 χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενο διάστημα.

·      Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

·      Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

·      Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα πληρώνουν το 120% της εμπορικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας, με διάρκεια 25 ετών – επιτόκιο euribor τριμήνου +2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι προβλέπεται “κούρεμα” στην  περίπτωση που το υπόλοιπο της οφειλής ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου

·      Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου

·      Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές που ρυθμίζονται περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) τις 250.000 ευρώ.

·      Ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει λοιπή οικογενειακή περιουσία έως 80.000,00 και επιπλέον καταθέσεις έως 15.000 ευρώ. Πρόκειται για τη βασική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάθεση της τροπολογίας

·      Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%. Έτσι, το πλαφόν του εισοδηματικού ορίου διαμορφώνεται στις 36.000 ευρώ

·      Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή ως το τέλος του έτους, ωστόσο ως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές κυρίως στα άρθρα 10 και 11, που αφορούν στη δικαστική προστασία.