tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ … με την Φραντζέσκα Τατούλη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ` ΙΔΙΑΝ

 

Φραντζέσκα Τατούλη 

Πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:

«Φιλοδοξώ να συμβάλλω στην πληρέστερη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και να αποκτήσουμε πρότυπα σχολικά κυλικεία»

 

Γνώστης του κλάδου όσο λίγοι, με πολυετή δράση και εθελοντική προσφορά, η κα Φραντζέσκα Τατούλη, Πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην συνάντηση κατ` ιδίαν με τον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Αριστ. Ρόδη επιδεικνύει με υπερηφάνεια την χαρακτηριστική ποδιά των σχολικών κυλικείων που η ίδια εμπνεύστηκε και ιεραρχεί τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της. Παράλληλα, αναδεικνύει το ζήτημα της εκπαίδευσης των συναδέλφων της αλλά και το τεράστιο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας, για το οποίο σχεδιάζεται μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση με την Διοίκηση του Ε.Ε.Α. προκειμένου «να  αναδείξουμε αυτό το θέμα με την βοήθεια των ειδικών αλλά και να δείξουμε παράλληλα την δική μας υπευθυνότητα ως κυλικειάρχες», όπως λέει χαρακτηριστικά η έμπειρη Πρόεδρος της Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

κα Τατούλη συναντιόμαστε στο χώρο εργασίας σας για να μιλήσουμε για τα σχολικά κυλικεία και τον ρόλο της Επιτροπής που είστε Επικεφαλής. Εξηγήστε μας τη δράση σας

 

Θέλω και εγώ να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στο χώρο εργασίας μου, στο ιδιωτικό σχολείο των Βορείων Προαστίων όπου διατηρώ το σχολικό κυλικείο. Εκπροσωπώ, πράγματι, τον κλάδο αυτό και μέσα από την συμμετοχή μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κυλικείων του Ε.Ε.Α. Είμαστε μια 5μελής Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ακόμα οι κκ. Μαρία Δαουτάκου, Σοφία Αμπατζίδη, Γκαλίνα Διμιτρόβα και Ιωάννης Ζερτοπούλης. Αυτή η επιτροπή με την αποφασιστική συνέργεια του ΕΕΑ, ως πυλώνα σταθερότητας και συντονισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν και την πλειονότητα της πραγματικής οικονομίας, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι.  Προσδοκώ ότι μέσα από τη σύσταση αυτής της Επιτροπής θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο μας.

 

Θα μπορούσατε να κάνετε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σας;  

 

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν σε επίπεδο Αττικής αλλά και σε επίπεδο χώρας, με κυρίαρχο όλων το θέμα της άδικης φορολόγησής μας, θέμα που έχει αναδειχθεί τόσο από τον κ. Χατζηθεοδοσίου, όσο και από τον κ. Καββαθά στη ΓΣΕΒΕΕ, με την τελευταία μας διαμαρτυρία να έχει πραγματοποιηθεί στις 28 του Μάρτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε την φορολόγησή μας σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, όπου σε συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πόσες ημέρες εργαζόμαστε, ώστε να φορολογούμαστε ανάλογα. Έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις ώστε να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Θέλουμε οπωσδήποτε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των σχολικών κυλικείων.

Θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απασχολούν την Επιτροπή;

 

Η λειτουργία των σχολικών κυλικείων διέπεται από πολλές υπουργικές αποφάσεις. Το πλαίσιο, ενώ μοιάζει αρραγές και συγκεκριμένο, είναι δαιδαλώδες και δύσκαμπτο, όπως πολλές φορές και η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας. Θέλω να σας διευκρινίσω, για παράδειγμα, ότι για τα προϊόντα που πουλάμε υπαγόμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και για τι προϊόντα πουλάμε υπαγόμαστε στο Υπουργείο Υγείας. Τα προϊόντα είναι πάντα ελεγχόμενα και δεν επιτρέπεται να πουλάμε ελεύθερα ό,τι πουλάει το φαστφουντάδικο απ’ έξω. Δεχόμαστε πολύ αυστηρούς ελέγχους, την ώρα που υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα delivery, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονται στο σχολικό περιβάλλον – χωρίς έλεγχο, χωρίς φύλαξη – προϊόντα που παραγγέλνουν συνήθως μεγαλύτερα παιδιά. Έψαξε ποτέ κανείς να δει τι παίρνουν τα παιδιά απ’ έξω; Αυτός ο προβληματισμός γίνεται ακόμη εντονότερος σε περιπτώσεις που έχουμε σχολεία που συστεγάζονται ή έχουν πρωινή και απογευματινή λειτουργία, δηλαδή στο ίδιο σχολικό συγκρότημα να λειτουργεί ένα Γυμνάσιο και ένα Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο. Υπάρχουν και περιπτώσεις, για παράδειγμα σε σχολικά συγκροτήματα της Νέα Φιλαδέλφειας,  όπου έχουμε και νυχτερινό Γυμνάσιο στο οποίο συνήθως φοιτούν και ενήλικες. Ωστόσο, ό,τι ισχύει στα σχολικά κυλικεία για τους μικρούς μαθητές, ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους μαθητές, γι` αυτό και η Επιτροπή μας έχει ζητήσει να «ανοίξει ο διάλογος», προκειμένου να τροποποιηθεί η λίστα και τα επιτρεπόμενα προϊόντα, ώστε να διαχωρίζονται ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς είναι λογικό σε κάθε ηλικία να υπάρχουν και διαφορετικές ανάγκες διατροφής.

 

Σας έχουμε ακούσει να αντιδράτε έντονα όταν γίνεται λόγος για την παιδική παχυσαρκία, την οποία συνδέουν με τα σχολικά κυλικεία. Γιατί;

 

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Ε.Α. είμαι κατηγορικά αντίθετη σε αυτή την σύνδεση των παχύσαρκων παιδιών με τα σχολικά κυλικεία. Έχω μεγαλώσει τέσσερα παιδιά και θέλω να σας πω ότι ένα παιδί έχει διαμορφώσει τις συνήθειες του μέχρι τα επτά χρόνια της ζωής τους, πολύ, δε, περισσότερο να δεχτώ ότι ένα παιδί μπορεί να γίνει  παχύσαρκο από αυτά που δύναται να αγοράσει από το κυλικείο του σχολείου του. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θέλω να σας κάνω γνωστό ότι σκοπεύουμε να οργανώσουμε, με την συνδρομή της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μία εκδήλωση αφιερωμένη στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτό το θέμα με την βοήθεια των ειδικών αλλά και να δείξουμε παράλληλα την δική μας υπευθυνότητα ως κυλικειάρχες πάνω σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Στο σημείο αυτό θα βάλω και μια άλλη παράμετρο, αφού η διατροφή μας δεν είναι ανεξάρτητη από το κόστος αυτών που τρώμε. Δεν είναι εύκολο για όλες τις οικογένειες να προσφέρουν στα παιδιά τους προϊόντα κατάλληλα για εκείνα, γιατί, δυστυχώς, το υγιεινό δεν είναι πάντοτε και οικονομικά προσιτό.

 

Σε αυτά τα προϊόντα ή Επιτροπή έχει άποψη;

 

Ασφαλώς και η Επιτροπή μας έχει άποψη πάνω προϊόντα θα έχουμε σε ένα σχολικό κυλικείο. Προσωπικά συμμετέχω ως μέλος στη σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, όπου συζητάμε όλα αυτά τα θέματα και ενδέχεται τον προσεχή Σεπτέμβριο να έχουμε μια νέα απόφαση  για το τι προϊόντα θα πουλάμε στα κυλικεία τη νέα σχολική χρονιά. Για το λόγο αυτό εξετάζουμε με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να επεκτείνουμε την εκπαίδευσή του κλάδου μας και να ενισχύσουμε την πιστοποίησή μας. Να θυμίσω ότι μια μεγάλη κατάκτηση του κλάδου μας συνέβη το 2008, που την χτίσαμε μέσα από τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ από το Υπουργείο Εργασίας, όπου ανάμεσα στα επαγγέλματα που απέκτησαν επαγγελματική ταυτότητα ήταν και το δικό μας και συγκεκριμένα βρίσκεται στην 49η θέση. Ήταν μια πολύ σημαντική αναβάθμιση του επαγγέλματός μας. Εμείς τώρα θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας γύρω από ψηφιακή εποχή, γιατί υπάρχουν οι κυλικειαρχες που δεν ξέρουν να ανοίξουν έναν υπολογιστή. Εμείς αυτό θέλουμε να το καταπολεμήσουμε.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το προσωπικό σας όραμα;

 

Εμείς που επί σειρά ετών εργαζόμαστε στα σχολικά κυλικεία, έχοντας ως βασικό πελατειακό κοινό τα παιδιά μας, έχουμε ως στόχο να μετατρέψουμε τα κυλικεία σε πόλο έλξης για τη μαθητική κοινότητα.  Οι συνάδελφοι μου και εγώ έχουμε καθίσει ατελείωτες ώρες στα θρανία για την περαιτέρω κατάρτιση και πιστοποίησή μας. Πιστεύω ότι παρέχουμε στα παιδιά μας ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε μέσα από το λειτουργικό σκέλος των πολύ μικρών επιχειρήσεων μας. Προσωπικά φιλοδοξώ να συμβάλλω στην όσο το δυνατόν πληρέστερη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και να αποκτήσουμε πρότυπα σχολικά κυλικεία!

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας