Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων

Ορόσημο η απόφαση του ΣτΕ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Η 13η Μαίου του 2016 είναι η ημερομηνία- ορόσημο, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, που δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων και προκαλεί μια ακόμα στρέβλωση στο ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ενώ οι "παλιοί" γλίτωσαν έστω στο παρά 1' τις περικοπές, οι "νέοι" θα εξακολουθήσουν να βλέπουν κάθε μήνα στο λογαριασμό τους πολύ μικρότερα ποσά συντάξεων. 

Επί της ουσίας, όπως σημειώνουν και νομικοί, πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση άνισης μεταχείρισης, αφού για μια διαφορά έστω λίγων ημερών στην ημερομηνία συνταξιοδότησης, κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα και με 30% μικρότερες συντάξεις. 

Ας πάρουμε για παράδειγμα ασφαλισμένο του πρώην ΤΕΒΕ, με συντάξιμες αποδοχές 1.448 €. Με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.016,50 ευρώ, ενώ τώρα η σύνταξη του θα είναι περίπου 350 ευρώ μικρότερη, δηλαδή στα 668 ευρώ. Ασφαλισμένος του ΙΚΑ, με συντάξιμες αποδοχές 2.300 ευρώ, δηλαδή υψηλόμισθος, θα έπαιρνε 1.178,17 ευρώ, αλλά πλέον θα πρέπει να αρκεστεί σε μικρότερη σύνταξη κατά 215 ευρώ, δηλαδή στα 962,68 ευρώ. 

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Αν "πέσει" ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις από τους νέους συνταξιούχους. Ήδη, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ετοιμάζεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να "παγώσουν" οι επανυπολογισμοί, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ. 

Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των παλιών περικοπών αγγίζουν, πλέον, τις 400.000. Σημειωτέον ότι από τη Δευτέρα, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.