Τεχνητή νοημοσύνη: Καταλυτικός ο ρόλος της έρευνας και καινοτομίας στη ζωή των πολιτών

Στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και των επιτευγμάτων της καθώς και στον καταλυτικό ρόλο της στη ζωή των πολιτών αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, στις 25 Ιουνίου 2019, στο Ζάππειο Μέγαρο με τίτλο «One Belt, One Road: Chinese AI landing in Greece» από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hellenic Trade Council (HETCO).

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Απόστολος Μακρυκώστας, εκπροσωπώντας τον Γιάννη Δραγασάκη, σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία βγαίνει τραυματισμένη αλλά όρθια μετά από μια πολυετή κρίση η οποία ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά την αποβιομηχάνιση και την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και των περιφερειακών ανισορροπιών. Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση των επενδύσεων και της καινοτομίας, είπε «στο πλαίσιο των δράσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θεωρούμε την ανάπτυξη συνεργασιών με πρωτοπόρες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς ως έναν σημαντικό πυλώνα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και ιδιαίτερα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των τεχνολογικών εξελίξεων» και συμπλήρωσε «θέλω να επισημάνω ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αποτελεί μια συγκροτημένη και συστηματική βάση που βήμα προς βήμα προσεγγίζει την οικονομία της γνώσης και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι οι σύγχρονες-έξυπνες πόλεις χρειάζονται υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε για τα θετικά της τεχνολογίας όταν χρησιμοποιείται προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε ότι θα ακολουθήσει όλες τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα των πολιτών για ζητήματα ασφάλειας.

Ο πρώην υπουργός ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας αναφέρθηκε στην εξαιρετικά αποδοτική, όπως τη χαρακτήρισε, επένδυση της Cosco στην Ελλάδα η οποία όπως είπε δέχθηκε επιθέσεις από αυτούς που έχουν αγκυλώσεις και μίλησε για τη μεγάλη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για τη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β