Τέλος ο ΕΦΚ στο κρασί!

Τίτλοι τέλους από το ΣτΕ στο μνημονιακό φόρο, που επιβλήθηκε το 2015, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από τα έσοδα που έφερε

"Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη", θα μπορούσε να τιτλοφορείται η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, με την οποία γνωστοποίησε ότι το ΣτΕ ακύρωσε τον αμφιλεγόμενο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. 

Ο φόρος ήρθε με το νόμο 4346 το Νοέμβριο του 2015 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται την Πρωτοχρονιά του 2016. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η φορολογική επιβάρυνση, η οποία έπληξε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών κρασιών, αλλά και οι απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες μπλέχτηκαν οι οινοπαραγωγοί. 

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μία τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».

Ο φόρος απέφερε 23,7 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016, ενώ για το 2017 και το 2018 έχουν προβλεφθεί 28 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το διατακτικό της απόφασης θα ξεκαθαρίσει εάν το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει αναδρομικά στους οινοπαραγωγούς αυτά τα έσοδα.