Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ακουμπά όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας

Για ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ακουμπά όλες τις πτυχές της επενδυτικής διαδικασίας, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και υπογράμμισε πως αφορά στο τι είδους χώρα θέλουμε, τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε, αλλά και το αν η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση με ένα διαφορετικό μοντέλο από εκείνο μέσω και λόγω του οποίου μπήκε στην κρίση.

«Να περάσουμε δηλαδή από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της οικονομίας στους εξωστρεφείς κλάδους της Οικονομίας, στις εξαγωγές, στις άμεσες ξένες επενδύσεις, στην καινοτομία, σε όλα αυτά τα οποία η χώρα μας μπορεί να γίνει -αλλά που σήμερα ακόμα δεν είναι» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Με μια αναγωγή από τον χώρο της πληροφορικής, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδας μας, είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με το σωστό υλισμικό αλλά με προβληματικό λογισμικό, «μια χώρα με σωστό hardware αλλά λάθος software». Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα εκείνα σε σχέση με την τοποθεσία της, με τα φυσικά πλεονεκτήματα, με τους ανθρώπινους πόρους, αλλά με θεσμούς, όχι πάντοτε καλά στοχευμένους, όχι πάντοτε σωστά προσανατολισμένους. Κι έτσι, όπως σχολίασε, η πιο δύσκολη δουλειά, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο είναι να αλλάξουμε λογισμό, να αλλάξουμε τους «κανόνες του παιχνιδιού».

Οι ρυθμίσεις

Ο κ. Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στις διατάξεις της αρμοδιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως:

* Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης ο οποίος, θα συλλέξει τα γεωχωρικά δεδομένα που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα, συχνά μη ψηφιοποιημένα, όχι μόνο στο κεντρικό κράτος αλλά στους ΟΤΑ. Και τα δεδομένα αυτά πρέπει να μπορέσουν να συγκεντρωθούν, να ψηφιοποιηθούν και να παρέχονται στους πολίτες δωρεάν, με τρόπο απλό, έγκυρο και πλήρη, όπως για παράδειγμα είναι οι ισχύουσες χρήσης γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία.

* Η ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, το gov.gr, που θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου και που σταδιακά, μέσα από τη διαλειτουργικότητα, θα γίνουν ολοένα και περισσότερες και τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου μια πρώτη μορφή αυτής της πύλης θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες.

* το Εθνικό Πλαίσιο Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) που θα αποτελέσει τον οδηγό καταγραφής και απλοποίησης κάθε διοικητικής διαδικασίας, με στόχο την οριζόντια καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, «που είναι και η βασική δουλειά του νέου υπουργείου».

*  τη νέα Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, τη νέα δομή που ουσιαστικά θα είναι ο εθνικός συντονιστής για την πολιτική της κυβερνοασφάλειας εντός της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β