tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το περιεχόμενο της συμφωνίας, για τα “αγκάθια” του ΟΟΣΑ

Φαίνεται ότι πέρασε η θέση της ελληνικής πλευράς για βασικά θέματα του φακέλου ΟΟΣΑ που είχαν προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Φαίνεται ότι πέρασε η θέση της ελληνικής πλευράς για βασικά θέματα του φακέλου ΟΟΣΑ που είχαν προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

 

Πάντως η υπόθεση για την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς αριθμεί συνολικά 329 συστάσεις.

 

Όπως είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει κλείσει περίπου το 75% από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ ένα ποσοστό 15% είναι προτάσεις που βασίζονται σε αυτόν αλλά προσαρμοσμένες στις ελληνικές θέσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα ή θα συζητηθούν στο μέλλον ή δεν τις “αγγίξει” καθόλου η ελληνική πλευρά.

Όσον αφορά τα επίμαχα θέματα, αυτά που έγιναν γνωστά είναι:

Γάλα

Η πενθήμερη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος καταργείται. Το γάλα θα κυκλοφορεί με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει κάθε βιομηχανία. Προβλέπεται να υπάρξει ειδική κατηγορία ως "γάλα ημέρας", με διάρκεια δύο ημερών. Ένα 24ωρο θα μεσολαβεί από το άρμεγμα μέχρι την παστερίωση, δύο 24ωρα μέχρι την κατανάλωση και θα έχει σήμανση ως "γάλα ημέρας". Στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος θα μπορεί να αναγράφεται στις συσκευασίες του παστεριωμένου γάλακτος ο όρος "φρέσκο" κλπ, στο πλαίσιο του marketing. Σε όλες τις περιπτώσεις θα αναφέρεται ημερομηνία κατανάλωσης "από …έως…".

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%) καταργείται. Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή με βάση το δελτίο τιμών, η οποία θα ισχύει μέχρι το 2016. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες με στόχο να μειωθούν οι τιμές και θα παρακολουθείται από το υπουργείο Υγείας.

Σε ότι αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ. Η ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς (λ.χ εταιρείες) να είναι ιδιοκτήτες, δεν αλλάζει. Αλλάζουν όμως τα ποσοστά ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου που σήμερα ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικά 50%-50%.

Βιβλία

Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων. Με βάση τη νέα ρύθμιση καταργείται η ενιαία τιμή και απελευθερώνεται το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.

 

Πηγή : capital.gr