tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούει» ο ασφαλιστικός κόσμος

Έντονους κλυδωνισμούς στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης προκαλεί το διπλό «φορολογικό χτύπημα» που θα δεχθεί ο κλάδος ζωής. Χιλιάδες πολίτες μπορεί να χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις.

Έντονους κλυδωνισμούς στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης προκαλεί το διπλό «φορολογικό χτύπημα» που θα δεχθεί ο  κλάδος ζωής. Χιλιάδες πολίτες μπορεί να χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις.

Πέρα από τη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες από τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής -διατηρώντας μόνο τις απαλλαγές για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλεια- που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έρχεται να προστεθεί νέα ρύθμιση που αφορά στην φορολόγηση των ασφαλισμάτων των ομαδικών / συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ρύθμιση  με βάση την οποία θα επέλθει φορολόγηση εισφορών εργοδότη ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.


Σε σχετική επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη τονίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει «ως συνέπεια το «κλείσιμο» του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων, αφού ουδείς εργαζόμενος θα ήταν πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για μια ωφέλεια μελλοντική και αβέβαιη, η απόκτηση της οποίας θα συντελεσθεί σε απώτερο χρόνο λόγω του μακροχρόνιου χαρακτήρα των προγραμμάτων.
Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΕΕ «οι παροχές αυτές εν τη γενέσει τους δεν αποτελούν επ’ ουδενί εισόδημα του εργαζόμενου αφού δεν έχει πρόσβαση σε αυτές παρά μόνο μετά τη πάροδο ετών και υπό προϋποθέσεις».  Εξάλλου, τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη κατά το μέρος που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο σήμερα ποσό έκπτωσης απ ’τα ακαθάριστα έσοδα του (1500 ευρώ) έχουν ήδη υπαχθεί σε φορολογία, οπότε εκ του αποτελέσματος τίθεται ζήτημα διπλής φορολόγησης του ίδιου ποσού. Σημειώνεται επίσης ότι φορολογείται και η υπεραπόδοση του μαθηματικού αποθέματος με ποσοστό 15%.
Στο πλαίσιο αυτό οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζητούν να ανακοπεί η επιβολή του μέτρου της φορολόγησης των εισφορών του εργοδότη ως  εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του εργαζομένου και αντιπροτείνουν :
-την αυτοτελή φορολόγηση του ασφαλίσματος στο μέρος που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές με συντελεστή 8% κατά τη στιγμή της πλήρωσης των προϋποθέσεων της πλήρους συνταξιοδότησης του εργαζομένου από τον φορέα κύριας ασφάλισης αυτού ή με τη συμπλήρωση του 60 ου έτους της ηλικίας του. Με τη παρακράτηση αυτή εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για το εισόδημα αυτό
– την επιβολή αυξημένης φορολογίας με συντελεστή 15% σε περίπτωση είσπραξης από το δικαιούχο εργαζόμενο  του ποσού της πρόωρης εξαγοράς . Ειδικά για τις περιπτώσεις που η εξαγορά οφείλεται σε ολική ανικανότητα ή σοβαρής ασθένεια του εργαζομένου, εκτιμάται ότι ο συντελεστής θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ.


Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή,  ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι «η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία σχετικά με την κατάργηση του αφορολογήτου των ασφαλίστρων που καταβάλει ο εργοδότης για ομαδικά ασφαλιστήρια Ζωής και Συντάξεως για το υπαλληλικό προσωπικό του, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προκαλώντας αύξηση της ανεργίας στον ασφαλιστικό κλάδο, σημαντική μείωση του τζίρου εργασίας των επαγγελματιών διαμεσολαβούντων, για τους εργαζόμενους απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και συμπληρωματικού συνταξιοδοτικού εισοδήματος την ώρα που οι κρατικές παροχές προς τους πολίτες συρρικνώνονται ραγδαία, ενώ τελικά δεν επιφέρει εξοικονόμηση πόρων στα κρατικά ταμεία».
Τους ενδεχόμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν στη φορολόγηση ασφαλίστρων ομαδικών συμβολαίων καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος.