Τραπεζίτες : Οχι στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών

Την αντίθεση στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την α' κατοικία εξέφρασαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Την αντίθεση στην άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την α' κατοικία εξέφρασαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γκίκα Χαρδούβελη και τον Κώστα Σκρέκα.  

Εξερχόμενος ο Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Ουσιαστικά συζητήσαμε για την πορεία μετά τα stress tests που, όπως γνωρίζετε όλοι, είχαν μια πολύ επιτυχή εξέλιξη. Η ουσία του θέματος είναι μετά τα stress tests η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, επειδή το θέμα συζητείται αρκετά, είναι αυτή τη στιγμή έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες, ούτως ώστε πολύ γρήγορα να γίνει εφαρμογή, για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και αναπτυξιακά την οικονομία.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε είναι με το δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ισχυρή η ανάπτυξη, θα ξεπεράσει το 2% -εκτιμούν πολλοί στο διεθνές περιβάλλον ότι μπορεί να πλησιάσει και το 3%- εξηγήσαμε στη συνάντηση με την κυβέρνηση ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο, της ανάπτυξης του 2,5-3%. Αυτό, λοιπόν, περιληπτικά, ήταν το πλαίσιο της συζήτησης σήμερα».

Ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να γίνει άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. "Δεν βλέπω να γίνεται τελικά", τόνισε ο τραπεζίτης. «Κοιτάξτε, οι τράπεζες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλανε να φορτωθούν χαρτοφυλάκιο των 100, των 50, των 70 χιλιάδων και κατά συνέπεια νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε αντιμετωπίζεται από τη δική μας πλευρά, θέμα πλειστηριασμών, σε αυτή τη φάση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος, δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει και κατά την άποψή μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκπροσωπώ όλους, διότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, δεν βλέπω να γίνεται. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη οι επικεφαλής της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς, της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης και της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου.